Meteorietfragment gevonden na verschijning vuurbol boven Canada

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Onderzoekers van de Universiteit van Western Ontario hebben een fragment van een meteoriet weten te bemachtigen dat enkele weken geleden insloeg op een auto in het zuidelijke deel van de Canadese provincie Ontario. Het fragment, dat een gewicht heeft van 46 gram en de grootte heeft van een golfbal, is afkomstig van een object dat op 25 september jongstleden boven Canada gedeeltelijk in de aardse dampkring verbrandde en is naar schatting zo’n 4,6 miljard jaar oud. Dat betekent dat het ons mogelijk meer kan vertellen over het materiaal dat ontstond in de beginperiode van het zonnestelsel.

Het team vroeg in de zoektocht naar delen van de rots die eind september de hemel boven Ontario verlichtte om hulp van de inwoners van het deel van de provincie waar de vuurbol boven verscheen. Daarbij werden zoveel mogelijk beelden van de verschijning en kaarten van de mogelijke locatie van de fragmenten vrijgegeven. De oproep blijkt niet voor niets te zijn gedaan, nu Yvonne Garchinski uit het plaatsje Grimsby heeft gemeld dat de voorruit van haar auto geraakt is door een fragment.

Zij dacht aanvankelijk dat de ruit vernield was door vandalen, maar toen de oproep werd gedaan was de link tussen de schade en de vuurbol, die ruim honderd keer zo helder was als de Volle maan, snel gelegd. Haar zoon Tony vond in de buurt van de auto de volgende morgen enkele ongewone stenen, die afgebroken moeten zijn van de rots die verbrandde in de atmosfeer. Volgens de onderzoekers had de meteoor een snelheid van 75.000 kilometer per uur toen het de dampkring betrad en uiteen viel.

Dit bericht heeft 11 reacties

  1. Bas

    “. . . 46 kilogram en de grootte heeft van een golfbal” ? Wow !

  2. Mitox

    Ik heb er niet zoveel verstand van maar is het niet heel moeilijk om zoiets te onderzoeken?
    46kg in het formaat van een golfbal is wel heel compact, zelfs met een diamantboor gaat dat denk nog een hele klus worden om het binnenste te bekijken.

  3. Frank

    Yeah right, dan moet het wel een heel erg grote dichtheid hebben.

  4. Q

    In het bronartikel staat 46 gram.

  5. pascal

    ochja.. typos he.. alhoewel de massa van een neutronen ster (quasar) ook extreem hoog is.. een vingerhoed van die ster vol zou gewoon door de aarde zakken..en aan de andere kant van de aarde weer eruit schieten en terug vallen en zo voorts… tot dat de aarde helemaal uit elkaar is geslagen 😉

  6. Adriaan

    Wat kwam vanavond, 17 oktober 2009 rond 20.07 plaatselijke tijd brandend van noord naar zuid, boven Breda door de lucht?
    Het was naar mijn idee geen meteoor omdat het daarvoor te langzaam ging.
    Ook geen motorgeluid of helicoptertoestanden, maar een flakkerende schijf.
    Enig idee?

  7. Beheerder

    Excuses, kilogram moest inderdaad gram zijn. Is aangepast.

  8. Jos

    4,6 miljaard jaar oud?
    Dus toen is ie gemaakt of hoe moet ik dit begrijpen?

  9. Frank

    typo, duidelijk.

    @Pascal:

    Ik heb weleens gehoord dat één kubieke cm in een zwart gat (of wellicht een neutronenster) de massa kan hebben van de stad New York. Bijna niet voor te stellen….aan de andere kant, een atoom is zo goed als lege ruimte.

  10. Eddy

    Dichtheden waarbij je de hele aarde in een suikerklontje kunt stoppen. Er is ook weleens geoppert dat dat ook de reden is waarom wij nooit in staat zouden zijn om het element goud te maken, ze vermoeden namelijk dat goud ontstaat door een botsing van extreme neutronsterren wat trouwens zeer uniek is.

  11. Hans

    “Dat betekent dat het ons mogelijk meer kan vertellen over het materiaal dat ontstond in de beginperiode van het zonnestelsel.”

    Heb ik iets gemist? Er liggen toch overal genoeg van die stenen (goed te vinden op de Noordpool enzo). Wat is er zo speciaal aan deze ene?

Reacties zijn gesloten.