Ontstond de maan dicht bij de zon?

  • Post Author:
  • Post Category:Nieuws

Het idee dat de maan gevormd werd nadat een object ter grootte van onze buurplaneet Mars ongeveer 4,5 miljard jaar in botsing kwam met de aarde kan wellicht van tafel geveegd worden. Een studie die uit is gevoerd door Robert Malcuit van de Denison University suggereert namelijk dat onze natuurlijke satelliet het levenslicht binnen de baan van rotsplaneet Mercurius zag en vervolgens tijdens een migratie in een baan om onze planeet te draaien kwam. Volgens hem kunnen verschillende tot nu toe onverklaarbare karaktertrekken van onze buur wèl verklaard worden als men uitgaat van de nieuwe en controversiële theorie.

ye8491

Recentelijk zijn wetenschappers in Australië gestuit op vier miljard jaar oude mineralen die de suggestie wekken dat onze wereld te koud was om in het verre verleden onderheven te zijn aan een cataclysmische inslag. “Alles in de grote inslaghypothese is warm, warm, warm,” aldus Malcuit. “Dat is incompatibel met hetgeen dat we zien in het geologische verleden. Rond die tijd was de aarde koel genoeg om oceaanwater op diens oppervlak te hebben.” Een studie naar de computermodellen van Malcuit, waar hij sinds de jaren tachtig aan heeft gewerkt, laat zien dat de aantrekkingskracht van onze planeet groot genoeg was om de maan te ‘vangen’.

Volgens de modellen zou de baan van onze satelliet toentertijd zeer elliptisch zijn geweest, waardoor het object onze planeet acht keer per jaar op een relatief korte afstand passeerde. Tijdens die passages zou de aarde bij de evenaar achttien tot twintig kilometer uit zijn gerekt, waardoor de hete mantel en aardkorst begonnen te kolken. Rotsen die zich dichter bij de polen bevonden, zoals die in Australië gevonden werden, zouden gespaard zijn gebleven. Naar verluidt smolten de bovenste lagen van de pas gevangen maan door gravitationele wrijving en hield dit proces aan tot de baan van onze buur drie miljard jaar later gestabiliseerd was.

Er bestaat echter veel scepsis over de theorie. “Ik denk dat het zeer onwaarschijnlijk is,” aldus onderzoeker Jack Lissauer van de ruimtevaartorganisatie NASA. Hij gaf aan dat de meest aanvaarde theorie voor het ontstaan van de maan mogelijk herzien of zelfs vervangen moet en gaat worden, maar waarschijnlijk niet door het idee van Malcuit. “De hitte die ontstond bij de inslag verdween zeer snel. Dat duurde geen honderd miljoen jaar en zeker geen vijfhonderd miljoen. De botsing heeft op een tijdschaal van vier miljard jaar geen invloed op de aarde gehad.”

Deze post heeft 2 reacties

  1. katalina

    omg

  2. katalina

    ik bedoel zo niet cool niet goed voor mn imago

Reacties niet meer mogelijk.