Krachtige explosie asteroïde openbaart gat in verdedigingswerk van de aarde

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Terwijl de Amerikaanse regering peinst over een strategie om af te rekenen met bedreigende asteroïden, heeft een hevige explosie boven Indonesië onderstreept hoe blind we nog steeds zijn voor denderende ruimterotsen. Op 8 oktober jongstleden explodeerde een asteroïde hoog in de atmosfeer boven de Indische provincie Zuid-Celebes, waarbij evenveel energie vrijkwam als het geval zou zijn bij de ontploffing van 50.000 ton TNT, zo maakte de ruimtevaartorganisatie NASA afgelopen vrijdag bekend. Dat is ongeveer drie keer zo krachtig als de atoombom die Hiroshima met de grond gelijk maakte. Het is daarmee één van de grootste asteroïde-explosies die tot op de dag van vandaag plaats heeft gevonden en is geregistreerd.

Volgens astronoom Peter Brown van de Universiteit van Western Ontario in Canada richtte de explosie echter geen schade op de grond aan vanwege de grote hoogte, vijftien tot twintig kilometer boven het aardoppervlak, waar deze op plaatsvond. Hij en onderzoekster Elizabeth Silber hebben in de week na het voorval weten te bepalen hoeveel energie er vrijkwam tijdens de ontploffing. Daar was het tweetal toe in staat door infrageluidsgolven die opgevangen werden door een internationaal netwerk van instrumenten, dat ontwikkeld is om de golven die ontstaan bij nucleaire explosies te detecteren, te analyseren. De explosie werd door vele getuigen in Indonesië gehoord en liet een rookpluim na die te zien is op de bovenstaande videobeelden.

De vrijgekomen hoeveelheid energie wekt volgens de onderzoekers de suggestie dat het object een diameter van had zo’n tien meter. Verondersteld wordt dat dergelijke objecten onze planeet gemiddeld één keer per decennium raken. Het feit dat geen één telescoop de asteroïde aan heeft zien komen is dan ook niet verrassend, aangezien slechts een klein deel van de asteroïden die kleiner zijn dan honderd meter gecatalogiseerd zijn, zo gaf Tim Spahr van het Minor Planet Center in de Verenigde Staten aan. Alleen objecten die een diameter van twintig tot dertig meter hebben zijn in staat om schade aan te richten op het aardoppervlak. “Het zal waarschijnlijk enkele miljarden dollars kosten om alle rotsen met een diameter van twintig meter in kaart te brengen,” zei hij.

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. ONGELOVIGE

    50.000 TON op 15km. Op Aarde Geen takje gekreukt?
    Zal Wel Weer Een Wetenschapsfrauduleus bericht zijn is het niet?
    Is Fraudofabulogie geen betere naam voor die budgetvampieren?

  2. Yochem

    @ ONGELOVIGE,
    Als je zo’n reactie plaatst, kun je nooit ouder zijn als 16 jaar.

    Dit is geen wetenschap, dit is een gebeurtenis dat zich in 2009 heeft afgespeeld en het is een waarschuwing aan de mens dat we de asteroïden sneller en beter in kaart moeten brengen, omdat we deze helemaal niet zagen aankomen.

  3. ONGELOVIGE

    Toch denk ik dat er gepushed wordt en de berichtgeving tendensious is om tot stappen in een of ander belang dan Onze Veiligheid te bewegen.

    Ook lijkt het steeds meer onmogelijk een afdoend detectiesysteem op te zetten.Men ontdekt er een en tien knallen er onverwacht door heen.Zelfs ondanks doplerradar en telescoopwachten.Probleem > random richtingen te klein voor detectie te weinig bewakingscover mogelijk.

    En een explosie van 50.000 ton TNT zou echt wel ook in het reguliere nieuws zijn verschenen en zelfs Aardbevingsmonitoren hebben doen uitslaan.Staat Me niets van bij.Buiten problematiek dus denk ik dat berichtgeving wat overdreven wordt.

    OOk denk ik dat verborgen agendas bedrijfsleven en subsidietaps té veel de clarity en gevarenanalyse benadelen vertroebelen en regelrecht gevaarlijk is in geval zo direct wél nood aan de man komt.

  4. Yochem

    Ah, nu komt de aap uit de mouw. Je bent bang voor je vrijheid, die wordt bedreigd door de overheden.
    Persoonlijk denk ik dat dit bericht daar weinig mee te maken heeft.
    Persoonlijk denk ik ook dat we veel zuiniger met de Aarde moeten omgaan, als dat we nu doen en dus inderdaad een stuk vrijheid moeten opgeven en te beginnen een 1-kind politiek voor de komende eeuw. (Maar met de Christelijke politiek van het moment is dat een des-illusie en is China misschien nog niet zo’n gekke nieuwe supernatie). Tevens moeten we in mijn optiek proberen om met duurzame energie onze problemen op te lossen nu we onze voorraad fossiele brandstoffen aan het opraken zijn.

    Qua berichtgeving denk ik dat het heelal voor de journalist nog steeds geen geliefd onderwerp is om te schrijven en/of te publiceren (mede te maken met dat lezers er angstig voor worden), het gebeurde aan de andere zijde van de planeet (ver van je bed show) en er vielen geen doden en/of zware gewonden.

Reacties zijn gesloten.