Nacht werd even dag in Zuid-Afrika

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Het regent de afgelopen weken letterlijk en figuurlijk boliden. Nadat het overgrote deel van de Amerikaanse staat Utah vorige week ’s nachts al tijdelijk verlicht werd toen een ruimterots in de aardse dampkring verbrandde, werden bewoners van het noordelijke deel van Zuid-Afrika afgelopen zaterdag ook getrakteerd op de spectaculaire verschijning van een vuurbol. De onderstaande afbeelding mag dan wel op een foto van een laagstaande zon lijken, maar in werkelijkheid maakt het deel uit van een video waarop te zien is hoe een groengekleurde meteoor aan de hemel verschijnt en vervolgens het oppervlak verlicht. Indrukwekkend, niet?

1meteorsa7814

Vuurbollen die zo helder zijn als dit exemplaar maken deel uit van een zeldzame categorie van meteoren die ook wel superboliden worden genoemd. In feite zijn het kleine asteroïden die een doorsnede hebben van zo’n tien meter en meestal honderden tonnen wegen. Dergelijke boliden hebben invloed op seismografen en kunnen infrageluid produceren dat duizenden kilometers verder op te vangen is met detectors.

Vaak zijn het vuurbollen waarvan kleine fragmenten die op het oppervlak zijn beland gevonden worden. Claire Flanagan, medewerkster van een planetarium in de hoofdstad Johannesburg, vestigt haar hoop in de zoektocht naar dergelijke stukken rots op de inwoners van het gebied waar deze vanuit werd waargenomen. “Maar we moeten geluk hebben,” gaf zij aan.

Beelden van de verschijning zijn onder meer hier te zien.

Deze post heeft 3 reacties

 1. Robert

  Zo dan, dat is een knoeperd!

  Dat er nu vrij veel boliden verschijnen, komt dat door de verschijning van de Leoniden en Geminiden rond deze tijd van het jaar of is het gewoon puur toeval?

 2. bladerunner

  De meesten meteoren zijn zeer klein, maar soms zitten er wat grotere tussen die net als de rest afkomstig zijn van het spoor dat kometen achterlaten. Het is dus geen toeval. Het is echter wel zo, dat deze grotere brokken vaak een wat afwijkend baan gaan volgen als gevolg van de wat grotere aantrekkingskracht die ze hebben zodat hun verschijning niet helemaal meer synchroon loopt met de meteorieten regens waartoe ze oorspronkelijk behoorden. Deze ‘superbolide’ kan dus oorspronkelijk tot een groep hebben behoord die in een heel andere maand verschijnt.

 3. pavre

  vallen wel erg veel van die heldere dingen uit de lucht de laatse tijd…….

Reacties niet meer mogelijk.