Onverklaarbaar verschijnsel aan de hemel gezien vanuit Noorwegen

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Noch meteorologen en astronomen in Zweden, Noorse strijdkrachten of Russische ambassadeurs weten wat het mysterieuze verschijnsel dat de hemel vanochtend boven delen van Noorwegen verlichtte heeft veroorzaakt. De spiraalvorm verscheen iets voor acht uur in de morgen en werd gedurende de enkele minuten waarin het zichtbaar was gezien door een groot aantal mensen. Eén van hen, Jan Petter Jørgensen, wist het verschijnsel omstreeks 07:50 uur lokale tijd vanaf een pier in beeld te brengen. “Ik denk dat het zo’n twee, drie minuten te zien was. Het was ongelooflijk,” zei hij.

458720254

Bij het Noors Meteorologisch Instituut stond de telefoon vanochtend roodgloeiend. “Zowel mensen uit het noorden als het zuiden van het land wisten te vertellen dat er een spiraalvorm zichtbaar was met een blauwe pluim die naar de grond reikte,” aldus Mona Mariann. Volgens Liv Larsen van de Universiteit van Tromsø is het verschijnsel mogelijk het gevolg geweest van de lancering van een een onderzoeksraket vanuit Zweden of Rusland. Hierbij zou een gas in de atmosfeer verspreid zijn. Anna Rathsman van de Swedish Space Corporation ontkent echter dat zij een raket de lucht in hebben gebracht en ook Vladimir Isupov van de Russische ambassade in Oslo zegt niet op de hoogte te zijn van een mogelijke lancering op Russisch grondgebied.

Net als bij de meteorologische dienst heeft astronoom Knut Jørgen Røed Ødegaard geen idee wat de oorzaak van het verschijnsel kan zijn geweest. “Mijn eerste gedachte was dat het om een heldere meteoor ging, maar daarvoor bleef het verschijnsel veel te lang zichtbaar. Vanwege het feit dat de spiraalvorm enkele minuten zichtbaar was, kunnen we eigenlijk al min of meer uitsluiten dat het een astronomisch verschijnsel betrof,” zei hij tegenover VG Nett. “Dit is zeker niet een variant van het noorderlicht.”

Wat het verschijnsel ook veroorzaakt heeft, indrukwekkend is het zeker.

Deze post heeft 32 reacties

 1. Anoniem

  lijkt wel erg geshopt deze foto

 2. Patrick

  Misschien is het wel een micro zwart gat dat net iets groter was dan een “micro” zwart gat dat door de atmosfeer viel en hier dmv Hawking Straling uit elkaar viel. De blauwe jet is dan materie dat het zwarte gat in z’n korte leven niet kon opslokken en via z’n pool weer uitstootte. (Het is maar een idee). 🙂

 3. Bart

  Hmz er zit geen mogelijkheid in om je reactie te wijzigen (mayby een tip). Maar het laatste youtube filmpje was dus in Russia ’07. excusez-moi

 4. Anoniem

  Deze reactie voldeed niet aan onze huisregels en is verwijderd.

 5. Krizzy

  Bizar…. t shoppen valt wel mee denk ik… hoge sluitertijden geven altijd wat meer dichtloop in bepaalde kleur gebieden…

  Maar buiten dat… ik ga ff verder googlen…

 6. bladerunner

  Over wat de filmpjes laten zien daar laat ik mij niet over uit, maar de foto bij het artikel is absoluut photoshop.
  Waarom? Omdat de beelden van de filmpjes veel onduidelijker zijn en omdat de spiraal vorm in de rondte draait met een dusdanige snelheid dat het onmogelijk is dit verschijnsel zo duidelijk vast te leggen als op deze foto te zien is. Het is avond, en om lichtverschijnselen aan de hemel vast te kunnen leggen heb je al gauw sluitertijden nodig van enkele seconden. Aangezien gedurende die tijd de spiraal bewogen heeft, zal je nooit zo’n duidelijk beeld kunnen krijgen als op deze foto. Je krijgt dan immers bewegingsonscherpte.
  Wat overigens niet weg neemt dat deze “foto” in ieder geval een impressie weergeeft van wat er op de filmpjes is te zien. Als de filmpjes geen nep zijn, is de foto dat dus ook niet.

  Ik heb geen flauw idee wat de filmpjes laten zien. Toen in 1908 de Tunguska vallei in Rusland werd getroffen door een gigantische explosie waren er enkele verklaringen:
  1) Er was een buitenaards ruimte schip neergestort
  2) Er vloog een micro zwart gat of anti-materie door de atmosfeer dan wel de Aarde
  3) Het was een komeet.
  Tegenwoordig neemt men aan dat het antwoord niet zo spectaculair is, het was de explosie van een zeer grote meteoor.
  Ik denk dat ook nu het antwoord (als dat er komt) niet zo spectaculair zal zijn.

  Wat mij echter opvalt is dat de buitenste krans van de lichtspiraal ellipsvormig is en zijn oorsprong op Aarde lijkt te hebben. Het lijkt dus een soort projectie met de bron op de grond.
  Diegene (en dan met name de ouderen) die in Rotterdam wonen weten wat ik bedoel met “de brandgrens”. Dit was het gebied binnen Rotterdam dat gebombardeerd werd in Mei 1940 door de Duitsers. Verscheidene jaren terug herdacht men dat, door via diverse krachtige schijnwerpers deze grens op de wolken te projecteren. Ik heb daar foto’s van, en het leek net het Noorderlicht.
  Dus ik wil maar zeggen: het is eenvoudig de mensen iets te laten zien dat er niet echt is.

 7. reginald

  Volgens mij is dit gewoon een goed gelukt grap of truc.
  Ik ben het met Bladerunner eens dat de oorsprong van de aarde afkomstig lijkt.
  Zelf denk ik aan een laser indd het type waar ook vuurwerk shows mee gegeven worden.
  Of het dat daad werkelijk is geen idee,maar ik denk wel dat het geen we hier zien er spectaculairder uit ziet dan het daad werkelijk is.

 8. Martijn

  Ik gok op een marketing stunt ofzo….
  MEt een grote laser projectie achtig iets…
  misschien een test run van een club/disco promotie iets….

 9. Anoniem

  Pfff, wat een ophef. Is gewoon een centerpiece effect van Griven. Die firma staat ook wel bekend om hun “Skyrose”. Dat lichteffect wordt vooral gebruikt bij grote evenementen.

 10. Pieter

  @Martijn

  En dit wordt dan in het noorden en zuiden van noorwegen gezien’dit is een afstand van duizenden kilometers.

 11. Anoniem

  Dit doet me eerder denken aan een wormhole.

  My name is John Cryton …………

 12. antineutraal

  Het middelpunt van de cirkels lijkt me het raakvlak met de atmosfeer. Iets in een spiraalvorm lijkt van buitenaf naar de aarde toe zijn gekomen.

 13. pascal

  een of andere geheime militaire raket die waarschijnlijk niet zo heel stabiel vloog.. lees tolde om zn as.. zoiets wat je wel eens tijdens oud en nieuw ziet.zo’n vuur tol alleen een beetje groter dan… een andere verklaring heb ik echt niet

 14. pascal

  @bart.. this wel bijna het zelfde effect.. op dat rusische filmpje

 15. Antares

  Ik ga ervan uit dat het zonnestralen van de maan kunnen zijn, maar ik heb dit nog nooit gezien. Misschien kunnen dit, maar niet heel zeker, buitenaardse beschaving of wormgat betekenen.

 16. Steed

  Wanneer het geen Klingonship is dan is het wellicht een tollende raket die door zijn snelheid
  hogere gasdeeltjes doet exicteren. Bij exitatie komt licht, uv-licht en warmte vrij.

  Verder kunnen het de overheden in de lucht zijn (satan) die experimenteren om de mensenzielen hier op aarde met nieuwe mogelijikheden te verderfen.

  Allen sterkte met de verwerking….

 17. Marco

  Het nos journaal film van vanochtend 9 uur het stukje er over, begint op 5:44.

  http://player.omroep.nl/?aflID=10389602

  Denk eerder aan een zwartgat of zo vergeet het CERN LHC experiment niet dat 13 biljoen heeft gekost (hoezo krediet crises) om zwarte materie op te wekken en 27 km omtrek heeft in midden europa ondergronds (creapy shit) , check het bij google of youtube of discovery channel

  Grtzz

 18. Marco

  Deze reactie voldeed niet aan onze huisregels en is verwijderd.

 19. bladerunner

  Zoals ik al zei: het antwoord zal wel niet zo spectaculair zijn.
  Volgens de krant dailymail was er wel degelijk een raket door Rusland gelanceerd, en ging dat kennelijk mis.
  Het was zelfs zo dat Rusland enige tijd geleden Noorwegen hiervoor had gewaarschuwd, en het bleek dat één van de lanceer windows o.a. samenviel met het verschijnsel.
  De spiraal werd dan veroorzaakt door het rond tollen van de raket die brandstof verloor wat oplichtte in de atmosfeer. Zoals gebruikelijk zwijgt het Russische ministerie van defensie…

  Dus niks zwartgat, wormgat (is nog steeds hypothetisch) anti-materie of de LHC!

  bron: http://www.dailymail.co.uk/news/worldnews/article-1234430/Mystery-spiral-blue-light-display-hovers-Norway.html

 20. Aika

  Zo wat zien de foto’s er nep uit zeg. >_<

  Op het filmpje bij NOS journaal zie je dat er wel beweging in zit. Een laserlicht van een discotheek? Of de Russen die bezig waren met een raket?

 21. flatliner

  Maar dat van die experiment kan ook foute boel zijn heb er net even naar gekeken waar marco het over heeft heb dit op discovery wel eens gezien 6 a 7 jaar geleden toen zij hem nog aan het bouwen waren maar zijn er al een tijdje mee aan het spelen en het zou mogelijk kunnen zijn dat ze een zwart gat opwekken met dit experiment
  Dat van noorwegen denk ik ook dat het een raket is of iets vreemds onbekends is dat is neergestort

  LHC project

 22. Hawkins

  Deze reactie voldeed niet aan onze huisregels en is verwijderd.

 23. reginald

  het LHC project oftewel Large Hadron Collider is een experiment dat uitgevoerd wordt onder de grond het hele geheel is zelfs onder de grond gebouwd en heeft niks met een raket temaken.
  Als dit al zo een gat produceert dan is dat dus ook in the colider zelf en niet in de lucht.
  in iedergeval staat het LHC los van hier zo wie zo bevindt deze zich niet in noorwegen of op zee

 24. pascal

  jullie zien.. een logische aanname is de meest waarschijnlijk.. 🙂
  ik had dus gelijk met die raket.. 🙂

 25. Anoniem

  hahaha… als er maar mysterie om heen hangt dan heeft iedereen wel wat te zeggen…oeeehh wat zal het wezen????…. hahaha wat een lachwekende mensenhoop…. als iemand erachter is wat het was… veel geluk ermee!

 26. bladerunner

  @ iedereen die denkt dat de LHC een zwart gat kan opwekken:

  De mensen (waaronder ook wetenschappers) die denken dat de LHC een zwart gat kan veroorzaken hebben te veel naar sf gekeken.
  De energie die de LHC kan opwekken is bij lange na niet voldoende. Dit is heel simpel te zien.
  De massa van een proton in rust is ± 1,8 x 10^-27 kg. Dit komt ongeveer overeen met 1 GeV/c^2
  Nu kan de LHC een proton ‘opvoeren’ tot 14 TeV. Dit lijkt veel, maar de elektronVolt is een eenheid voor deeltjes fysica en 1 eV = 1,6 x 10^-19 Joules. En dat is niet veel. Zo komt 1 TeV (1,6 x 10^-7 Joule) ongeveer overeen met de kinetische energie van een vliegende mug.
  bron: Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Electron_volt
  Voor een proton echter is dat genoeg om uiteindelijk haast met de snelheid van het licht te botsen met andere protonen. Maar het is veel te weinig om een zwart gat te creëren. Er bestaat een minimale massa voor een zwart gat. De minimale massa voor een (micro) zwart gat is namelijk 2,4 x 10^18 GeV/c^2. Dat is dus ± 171000 maal meer dan de LHC kan opwekken. Anders gezegd: je hebt minimaal 171000 protonen nodig met die energie om dit kleinste micro gat te kunnen maken. En als dit bij toeval lukt, dan zal dit zwarte gat als gevolg van de Hawking Radiation in een fractie van een seconde verdampen. (om precies te zijn: 5,4 x 10^-44 sec)
  bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Micro_black_hole

  OK, dit was misschien een beetje off-topic, maar een LHC ‘effect’ vergelijken met het spoor van een dolle raket is dat ook.

 27. Yorick

  Dit is hoogstwaarschijnlijk een rondtollende raket geweest. Ofwel een mislukte lancering. Wel een beetje stom dat (voor zover ik weet) geen organisatie heeft bekend een mislukte lancering te hebben gedaan. Zal dus wel weer geheim hebben moeten blijven ofzo…najah..niks bijzonders dus eigenlijk..

 28. ra

  Deze reactie voldeed niet aan onze huisregels en is verwijderd.

 29. Leuke Gast

  Deze reactie voldeed niet aan onze huisregels en is verwijderd.

Reacties niet meer mogelijk.