‘Brandstoftank’ ster Chi Cygni raakt langzaam leeg

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Op een afstand van ongeveer 550 lichtjaar van de aarde nadert een ster zoals onze zon de dood met rasse schreden. Chi Cygni is opgezwollen tot een rode reuzenster en diens grootte is nu zodanig, dat de ster iedere planeet tot Mars zou ‘opslokken’ in ons eigen zonnestelsel. Bovendien begint het object samen te trekken en uit te dijen, net als een kloppend hart. Recent gemaakte opnamen van het oppervlak van deze verafgelegen ster laten de gevolgen van deze kloppende bewegingen nu in ongekend detail zien en schijnen nieuw licht op het lot dat de zon over vijf miljard te wachten staan, wanneer deze zich in de laatste levensfase bevindt.

lo18113

Wanneer een zonachtige ster ouder wordt, begint in diens kern de brandstof in de vorm van waterstof op te raken. Net als bij een auto die diens laatste druppels benzine verbruikt begint diens ‘motor’ te sputteren. Op Chi Cygni kunnen we deze sputteringen zien als het lager en hoger worden van diens helderheid, hetgeen veroorzaakt wordt door de samentrekking en uitdijing van de ster. In het geval van Chi Cygni gebeurt dit eens in de 408 dagen. Diens diameter varieert hierdoor van circa 482 tot 772 miljoen kilometer. Tijdens deze groei verdwijnen de enorme pluimen van heet plasma op het oppervlak van de ster tijdelijk en koelt en zwakt deze af.

Men heeft deze grote veranderingen nu voor de eerste keer in detail vast kunnen leggen. En dat is niet bepaald een eenvoudig klusje, en wel om twee redenen. De eerste reden is dat dergelijke sterren zich verschuilen in een compact en dicht omhulsel van stof en moleculen. Om het stellaire oppervlak te bestuderen, zijn astronomen genoodzaakt om de sterren op een specifieke golflengte van infrarood licht waar te nemen. De tweede reden houdt in dat de meeste rode reuzensterren betrekkelijk ver van onze planeet verwijderd zijn. Hoewel dergelijke objecten gigantisch zijn in vergelijking met de zon, zorgt de grote afstand er nog altijd voor dat ze niet groter zijn dan een klein huis op de maan gezien vanaf het aardoppervlak.

Dit bericht heeft 13 reacties

  1. philip

    Verwacht men dat de aarde ook opgeslokt zal worden als de zon deze levensfase nadert of zal dat erom spannen?

  2. unknown

    philip
    Ik citeer (van wikipedia):

    “De Zon neemt toe tot een bol met een straal van 174 miljoen km en slokt daarmee de planeten Mercurius en Venus op. Deze straal is tot buiten de tegenwoordige aardbaan. Tegen die tijd zou de Aarde wel verder van de Zon kunnen zijn dan nu door de toegenomen stralingsdruk, maar door getijdeneffecten kan de aardbaan juist weer krimpen zodat niet zeker is of de Aarde daadwerkelijk wordt opgeslokt door de Zon. Indien de Aarde niet opgeslokt wordt zal ze toch opwarmen tot een bol lava, waar elke vorm van leven onmogelijk is.”

    Hoewel ik geloof dat de mens tegen die tijd al is uitgestorven, “we’re pretty fucked”

  3. CeesOK

    We sterven niet uit. Tegen die tijd zijn er al lang een paar van ons onderweg naar andere sterren (kandidaten met planeten). We hebben geen keus.

    Niet overtuigd dat we dat zouden kunnen? Zoek in Google naar: high frontiers o’neil
    Toevallig vond ik deze over hetzelde onderwerp: http://www.dse.nl/~hkl/e_space.htm

  4. Spaced-out

    Er wordt vaak nog de menselijke factor vergeten. Moet je nagaan (als we dan nog niet al lang uitgestorven zijn) hoe technologisch geavanceerd we zullen zijn tegen die tijd. En wie weet wat we dan al allemaal kunnen doen, the sky is the limit! 😛

  5. bladerunner

    Er bestaan ook minder drastische scenario’s over wat er gebeuren gaat met onze zon. We weten hier nog erg weinig van. Een van de computermodellen voorspelt dat onze zon gaat lijken op de ster α Boötis (Arcturus). Deze ster heeft een massa van 1,1 tot 3,5 maal de zon en een straal van ±26 maal de zon. Of te wel: 26*700000 = 18.200.000 km. Ongetwijfeld veroorzaakt ook dit grote veranderingen op de Aarde, maar we veranderen (net) niet in lava.

    En wat een mogelijke uittocht naar andere sterren betreft: reken er maar niet op dat iedereen mee kan…

  6. reginald

    Hoe je het ook went of keert het vooruitzicht voor het leven voor de mens ziet er wel somber uit tegen die tijd wij mogen allemaal blij zijn denk ik dat we het niet mee hoeven temaken.

    Of iedereen mee kan ja of nee dat is maar de vraag gezien de tijd dat het nog duurt eer de zon in stadium komt er is eventueel een mogelijkheid dat tegen die tijd ruimtereisjes als net zo normaal zijn als een vlucht naar de costa’s nu met de KLM.
    In dat geval neem ik aan dat iedereen ruim voor die tijd een ticket heeft geboekt en niet zoals in rampenfilms tot op het laatste moment wacht met opstappen.

    Maar hoe dan ook jhet blijft een somber voor uit zicht waar we alleen nog veel over kunnen speculeren.

  7. Anoniem

    ik kan er niet van wakker liggen, eerlijk gezegt interesseerd het mij geen lor.

  8. Jumper

    IS het nog mogelijk dat we een (super)nova zien van de ster Chi Cygni? Het lijkt mij bijzonder om dat mee te maken.

  9. Hoi

    @Jumper

    Nee, zonachtige sterren exploderen niet, de buitenste lagen worden gewoon uitgestoten en blijft er een witte dwerg over die langzaam heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel langzaam afkoelt.

  10. Aika

    Een supernova wil je niet zien, als zo’n gamma flits de aarde treft dan gaan wij mensen er aan.

    En wanneer dit ooit met onze Zon gebeurt, verwacht ik niet zo snel dat de mensheid nog bestaat. In die 5 miljard jaar kan een hoop gebeuren…

  11. bladerunner

    @Anoniem:
    Waarom dan überhaupt reageren?

  12. cem

    Lijp

  13. Piet

    ik denk wel dat over (als de mens dan nog bestaat) een paar miljard (okee, ik moet toegeven, de kans is heel klein dat de mens dan nog bestaat) de mens wel zo geavanceerd is dat ze misschien iets kunnen bedenken waardoor de zon nog blijft doorgaan (alles is mogelijk) of dat we met ruimteschepen met het licht meereizen, en dan naar een planeet waar we kunnen overleven (tegen die tijd hebben we vast allang zo’n planeet ondekt) en blijven daar en maken op andere planeten kolonie’s, en dan als de ster daar ook helemaal uit zijn ”brandstoftank” op is gaan weer naar een andere aardachtige planeet waar de leefomstandigheden perfect zijn etc.
    Dit klinkt science-fiction, maar als je kijkt bijv. naar lang geleden, in de tijd van de romeinen, en tot zie hoe we veranderd zijn in slechts 2000 jaar.
    En wat zou er dan met oze beschaving zijn over nog 2000 jaar, en weer 2000 jaar etc.
    Dus als je goed je logica begrijpt, weet je wel dat dit wel de realiteit, en ik denk dat wel zeker.

Reacties zijn gesloten.