De zon heeft weer vlekken

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Op het oppervlak van onze ster is sinds lange tijd weer een betrekkelijk grote groep zonnevlekken verschenen. Zonnevlek 1035, het nummer waaronder de groep is gecatalogiseerd, is nu zeven keer zo breed als onze planeet en dat gegeven maakt het een makkelijke prooi voor degenen met een telescoop en een veilig filter. Door te kijken wat de magnetische polariteit van de vlek is heeft men kunnen bepalen dat de groep deel uitmaakt van de nieuwste zonnecyclus, nummer 24 welteverstaan. De vlek is het eerste grote exemplaar dat is verschenen op het zonneoppervlak nadat de vorige zonnecyclus in een diep minimum verkeerde. Of de verschijning een voorbode is voor het ontstaan van meer grote zonnevlekkengroepen in de komende maanden moet nog blijken.

9851

Credit: Jean-Paul Rroux (Pic du Midi Observatory)

De aanwezigheid van de zonnevlek zorgt voor flink wat activiteit op het zonneoppervlak. Vannacht om 02:20 uur onze tijd had een uitbarsting van magnetische velden rond het gebied tot gevolg dat de vlek langdurig een zonnevlam van klasse C4 produceerde en er een coronale massa-ejectie (CME) werd uitgestoten richting de aarde. Verwacht wordt dat deze bubbel van plasma onze planeet aanstaande vrijdag zal bereiken en dat zal gepaard gaan met het verschijnen van noorderlicht aan de hemel in de buurt van het poolgebied. Meer gegevens over de eruptie zullen de komende dagen ontvangen worden van de ruimtesondes SOHO en STEREO.

Deze post heeft 4 reacties

 1. bladerunner

  Ik geloof dat het bij deze vlekjes blijft…

 2. Robbert

  We zullen van dit stipje deze vlekjes blijven volgen…

 3. KG

  Dat denk ik niet .. ik denk dat cycle 24 is begonnen en dat geld zeker voor de radiozendamateurs onder ons !! openingen op 15 meter [ 21 mhz ] en 10 meter [ 28 mhz ] en tot laat in de avond op 20 meter [ 14 Mhz ] met USA en Caribische gebied. Op 7 Mhz gaat het ook lekker dus keep on going ..

  KG

Reacties niet meer mogelijk.