Radiogolven pulsar reizen ‘sneller dan het licht’

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Dankzij experimenten in laboratoria hebben onderzoekers in de afgelopen decennia aan kunnen tonen dat bepaalde dingen sneller dan het licht kunnen lijken te bewegen, zonder dat dit in strijd is met de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein. Een team van astrofysici heeft nu voor het eerst echte voorbeelden gezien van dergelijke snelheden in de vorm van radiogolven die afkomstig zijn van een pulsar. Uit radiowaarnemingen aan de pulsar PSR B1937+21, welke circa tienduizend lichtjaar van ons verwijderd is, blijkt namelijk dat de golven die het uitzendt eerder arriveerden naarmate deze zich dichter bij het centrum van het object bevinden, hetgeen suggereert dat de pulsen een hogere snelheid dan die van het licht kunnen bereiken.

Credit: Casey ReedSuperluminale snelheden staan rechtstreeks in verband met anomale dispersie, een proces waarbij in moeilijke termen de zogeheten brekingsindex van een medium toeneemt met de golflengte van licht dat erdoorheen gaat. Wanneer een lichtpuls, bestaande uit een groep lichtgolven op verschillende golflengten, zich door een dergelijk medium beweegt, is het mogelijk dat de snelheid van de puls meer toeneemt dan iedere andere golf in de puls zelf en de puls sneller reist dan het licht. De energie van de puls blijft echter wel op lichtsnelheid bewegen, wat betekent dat de informatie wel degelijk in overeenstemming is met de relativiteitstheorie.

Volgens het team van onderzoekers, dat onder leiding stond van Frederick Jenet van de Universiteit van Texas, wordt de anomale dispersie in het geval van deze pulsar veroorzaakt vanwege het feit dat diens radiogolven door een wolk van neutraal waterstof reizen. Dit verschijnsel resulteert in een superluminale snelheid en de pulsen met een frequentie het dichtst bij de resonantiefrequente van de wolk arriveren dan ook eerder dan andere pulsen. Men vermoedt dat de pulsen vanwege een “samenspel tussen de tijdschalen die aanwezig zijn in de puls en in het medium” sneller lijken te reizen. Het bestaan van dit effect werd eerder bevestigd in het laboratorium, maar deze observaties zijn de eerste in een astrofysisch verband.

Dit bericht heeft 15 reacties

  1. cem

    Lijp, dit wist ik niet.

  2. Slowdown

    Dus niet ècht sneller dan het licht !!!

  3. bladerunner

    Uit de Wikipedia:
    In astronomy, superluminal motion is the apparently faster-than-light motion seen in some radio galaxies, quasars and recently also in some galactic sources called microquasars. All of these sources are thought to contain a black hole, responsible for the ejection of mass at high velocities.

    When first observed in the early 1980s, superluminal motion was taken to be a piece of evidence against quasars having cosmological distances. Although a few astrophysicists still argue for this view, most believe that apparent velocities greater than the velocity of light are optical illusions and involve no physics incompatible with the theory of special relativity.

    In het kort: superluminale snelheden zouden dus een optische illusie zijn. Wat het zoveelste bewijs is dat Einstein het bij het goede eind had.

  4. Cosmic Ray Intelligence

    Volgens mij hebben neutrino`s dezelfde eigenschap, de puls is sneller dan de energie.
    Het is mogelijk de oorzaak dat ze zo moeilijk te detecteren zijn.
    Maar het is de beperking van voorstelling vermogen van de mensheid welke ontwikkeling vertraagd om te denken dat wat we geleerd hebben ook de waarheid is. Groei ontstaat door positief en negatief met elkaar te verenigen waardoor geboorte van nieuwe kennis ontstaat.

  5. Cosmic Ray Intelligence

    Slowdown probeer eens Highup.

  6. Cosmic Ray Intelligence

    Bladerunner de seconde is gelinkt aan de lichtsnelheid (299.792.458 m/sec) alle atoomklokken worden Hieraan gelinkt.
    Bij de seconde als referentie is de lichtsnelheid gelijk, maar tijd is een relatief verschijnsel welke de mens op veel tegengestelde manieren kan ervaren, dus dit geldt dan ook voor de snelheid van het licht.

  7. Cosmic Ray Intelligence

    Tijd en Ruimte bestaan alleen binnen de opvatting dat materie vast is, maar in werkelijkheid bestaan er alleen lege ruimtes al of niet bewegend en dit veroorzaakt een spanningsverschil.
    Verdiept men zich in filosofie dan zal men zien dat alles een is, Ruimte en Tijd zijn illusies welke veroorzaakt worden door de geest van gewaarwording
    Los het denken op ervaar de rust en stilte en men zal Helderziend zijn (letterlijk).
    Zien zonder vervorming van de geest..

  8. bladerunner

    @Cosmic Ray intelligence:
    Zolang je alles ziet binnen het zelfde “frame of reference” ‘klopt’ alles. Daarom werkt men ook met allerlei definities zoals de ‘seconde’. Vroeger luidde die definitie:

    “Early definitions of the second were based on the motion of the earth: 24 hours in a day meant that the second could be defined as 1⁄86 400 of the average time required for the earth to complete one rotation about its axis.”
    bron: Wikipedia.

    Maar met de komst van atoomklokken moest men een definitie bepalen die fysiek aantoonbaar was, en toen werd het:

    “the duration of 9,192,631,770 periods of the radiation corresponding to the transition between the two hyperfine levels of the ground state of the caesium 133 atom.”

    Dat heeft dus niets met de snelheid van het licht te maken. De lichtsnelheid wordt in de fysica als een constante gezien, maar is dit in de praktijk niet. Een medium (glas b.v.b) vertraagd licht. De waarde ‘c’ geldt alleen in het absolute vacuüm, en strik genomen bestaat dat niet, omdat zelfs in de intergalactische ruimte sprake is van enkele atomen / m^3

  9. Cosmic Ray Intelligence

    Bladerunner ik bedoel natuurlijk de lichtsnelheid in een vacuüm, ik weet niet exact de snelheid in een medium als glas of in water maar een van de twee is de lichtsnelheid ongeveer 2/3 van de snelheid in een vacuüm.
    Er zijn niet zoveel mensen in deze wereld welke in staat zijn een heldere discusie aan te gaan, maar jij bent blijkbaar een uitzondering.
    Ik heb respect voor je manier van denken, want deze is helder.
    Groeten van Ray.

  10. bladerunner

    Ik ben al zeg ik het zelf zo’n beetje al een hele tijd de enigste op deze site die diep in kan gaan op complexe zaken.

    En nog even dit: op sub-atomair niveau gaat licht altijd even snel. Maar doordat het absorberend vermogen van een medium voor een korte vertraging zorgt duurt het in “real-time” dus iets langer voordat een lichtstraal door b.v.b. glas gaat.

  11. pavre

    blade heb je een hyves?

  12. Cosmic Ray Intelligence

    Your not the only ONE Bldrnr

  13. bladerunner

    @Cosmic Ray Intelligence:
    Nu niet meer nee….

    @Pavre:
    Nee (en begin ik ook niet aan, heb het al druk zat….)

  14. Cosmic Ray Intelligence

    Dat van de neutrino´s is vast uit gekomen, ik was de eerste….lol.

  15. Cosmic Ray Intelligence

    Wel bijna 2 jaar verder……:-)

Reacties zijn gesloten.