Britse astronoom: “Buitenaards leven kan ons onopgemerkt vergezellen”

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Volgens Martin John Rees, een vooraanstaande Britse astrofysicus en kosmoloog, is het mogelijk dat er te midden van ons levensvormen aanwezig zijn waarvan het bestaan voorbij het menselijke begrip gaat, zo verklaarde hij afgelopen maand op een bijeenkomst. Hij sluit niet uit dat buitenaardse wezens ons “recht in het gezicht aanstaren” in een vorm die door ons mensen niet herkend kan worden. “Het probleem is dat we op zoek zijn naar iets dat erg op ons lijkt en aannemen dat andere levensvormen ongeveer dezelfde wiskunde en technologie hebben,” aldus Rees.

“Ik vermoed dat er leven kan zijn in vormen die we ons niet voor kunnen stellen. Net zoals een chimpansee de kwantumtheorie niet kan begrijpen, is het mogelijk dat er bepaalde aspecten van de realiteit zijn die voorbij de capaciteit van onze hersenen gaan.” Rees deed zijn uitspraken op een bijeenkomst in januari die in het teken stond van de vraag of de ontdekking van buitenaards leven voor verschrikking of uitgelatenheid zou zorgen op onze planeet. Volgens hem vergroot de verbetering van onze telescopen de kans op het vinden van leven elders in het heelal “meer dan ooit.”

Frank Drake, bedenker van de gelijknamige Drake-formule, is echter minder optimistisch. Op dezelfde bijeenkomst gaf hij aan dat de opkomst van de satelliettelevisie en de ‘digitale revolutie’ de mensheid onzichtbaar maakt voor buitenaardse wezens door de stroom van televisie- en radiosignalen naar de ruimte te blokkeren. De aarde wordt op dit moment omgeven door een vijftig lichtjaar brede ‘bol’ van straling van analoge televisie en radio- en radarsignalen. Volgens Drake verdwijnen deze signalen door de opmars van digitale technologie echter in een hoog tempo. “Digitale televisiesignalen zouden er als ruis uitzien voor een buitenaardse beschaving die toekijkt.”

Deze post heeft 9 reacties

 1. WillemZ

  Allemaal prima mogelijk. Helaas zijn er (te)veel mensen die deze manier van denken niet kunnen begrijpen en dit direct afdoen als larie’ of onmogelijk. Al zullen dat soort mensen op sites zoals dit wat minder vertegenwoordigd zijn.

 2. JanR

  Het is een beetje het verhaal van platland. De bewoners kennen maar 2 dimensies. Valt er op een dag een bol door platland zal er eerst een kleine stip ontstaan die steeds groter wordt, een maximale omvang bereikt en daarna weer tot dezelfde kleine stip verkleint en verdwijnt. Het is voor de bewoners nagenoeg onmogelijk om uit dit verschijnsel de derde dimensie af te leiden. Als buitenaards leven onder ons is zullen wij zulke verschijnselen misschien waarnemen maar deze niet naar de volledige omvang kunnen interpreteren

 3. antineutraal

  Ook een ruis van digitale signalen kan voor een buitenaardse beschaving veelbetekenend zijn. En omgekeerd waarschijnlijk ook.

 4. Anoniem

  Mochten ze ons in de gaten houden…

  liefde is het maar dat zien wij niet.

 5. bladerunner

  Bij buitenaards leven denken wij automatisch aan levensvormen die zijn opgebouwd uit de zelfde atomen (kool/waterstof verbindingen) als wij. Maar zelfs als er leven zou zijn dat b.v.b. Silicium of Fosfor als basis heeft, dan zal dat zich nog altijd op de zelfde wijze manifesteren als al het andere. M.a.w: de dimensie blijft het zelfde en we zullen het zonder hulpmiddel of een super IQ kunnen waarnemen.
  Maar het wordt een ander verhaal als deze wezens via een techniek zich kunnen bewegen in een andere dimensie of in een soort ‘time-shift’ of als hun lichaam niet uit gewone materie bestaat maar uit materie dat op een ander level van bestaan zit zodat het net als b.v.b. een neutrino dwars door ons heen kan gaan. (Dit wordt als één van de oorzaken genoemd van allerlei paranormale verschijnselen zoals ‘geesten’ of het gevoel hebben als of iemand “over je graf loopt”)
  In theorie zou leven kunnen bestaan uit pure energie (al dan niet zichtbaar voor het menselijk oog). Ga maar na: ons denk proces b.v.b. (de neuronen in onze hersenen) is niets anders dan transport van elektrische energie. Als een elektrocardiograaf ze op kan vangen betekent het dat een ‘bewustzijn’ uit pure elektriciteit kan bestaan.

 6. marie

  Deze reactie voldeed niet aan onze huisregels en is verwijderd.

 7. zapper

  ben geen astrofysicus noch astronoom e.d., maar wat deze britse astronoom vertelt dacht ik al jaren. en ik geloof het zeker dat deze uitspraak hout snijdt.

 8. kees

  We zijn nu in een overgangs fase, kijk maar om je heen het is een grote chaos dit is ook de bedoeling om in te grijpen.Men zal wel zeggen het is altijd zo geweest.Ik ben er van overtuigd dat deze wezens al lang onder ons zijn en denk ook dat wij al beinvloed zijn vooral de mensen die het nog willen redden wat er te redden deze mooie aarde.Ik zie het om mij heen en voel het dat er een verandering gaat komen en hoop dat dit snel gaat gebeuren nogmaals alles is kapot en wij als rentmeester zijn daar schuldig aan.Wat betreft deze britse astrnoom, heeft gelijk maar zal wel weer als iemand die de weg is kwijt is geraakt.Voor mij is er meer tussen hemel en aarde en ik ben niet iemand die zweverig is maar nuchter over de dingen die om je heen gebeuren nadenkt
  en daar een zo positief oordeel probeerd neer te zetten.

 9. jan melis

  Alles wat wij ons kunnen voorstellen is mogelijk. Maar ook dat wat we ons niet kunnen voorstellen zal mogelijk mogelijk zijn.Maar mogelijk zullen we dat laatste onmogelijk kunnen waarnemen.

Reacties niet meer mogelijk.