Bemanning ISS ziet gevolgen aardbeving Chili vanuit de ruimte

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

De uit Japan afkomstige astronaut Soichi Noguchi, die op dit moment in het ruimtestation ISS verblijft, heeft de eerste satellietbeelden van de aardbeving die deze ochtend dicht bij de kust van Chili plaatsvond naar de aarde toegezonden. Te zien is hoe het water in de omgeving van het epicentrum vervuild is geraakt door modder en andere viezigheden die verspreid werden ten gevolge van de beving. De aardbeving, welke een kracht had van magnitude 8.8 op de schaal van Richter, vond plaats op dezelfde breuklijn die verantwoordelijk was voor de grootste beving die tot op de dag van vandaag werd gemeten, een beving die in 1960 aan duizenden mensen het leven kostte.

Het epicentrum van de beving lag circa honderd kilometer ten noordwesten van de stad Concepción, die bewoond wordt door 670.000 mensen. Na de aardbeving heeft men zeker negentien naschokken geregistreerd, zo meldde de Amerikaanse geologische dienst USGS eerder vandaag. De meest zware naschok had een kracht van 6.9 op de schaal van Richter, hetgeen bijna even hoog is als de kracht van de beving die een groot deel van Haïti in januari in puin legde. Het officiële dodental van de beving bedraagt op dit moment 214.

Volgens onderzoekers is de beving een ‘megathrust’, het meest krachtige soort aardbevingen dat er is. De laatste beving van dergelijke proporties vond in 2004 plaats in de Indische oceaan en veroorzaakte vloedgolven die een groot aantal Aziatische landen trof. Ook dit keer is een tsunami-waarschuwing voor verschillende landen die zich in de zogeheten ‘Ring van Vuur’ bevinden uitgegeven, maar de vloedgolven lijken niet zoveel schade aan te richten als minder dan zes jaar geleden het geval was.

Dit bericht heeft 9 reacties

  1. Solkaner

    Het begint wel wat beangstigend te worden al dat natuurgeweld de laatste tijd, zou het een voorteken zijn voor iets anders?

    Misschien een beetje egoïstisch om zo te denken maar hoe zou het gaan als Nederland getroffen zou worden door zo’n aardbeving, houden onze dijken het dan nog, zijn onze gebouwen er bestand tegen?

  2. Huy

    In 1992 was er in Limburg ook al een kleine aardbeving en er was toen veel schade, maar zware aardbevingen komen in Nederland niet voor omdat we niet bij een breuklijn liggen.

  3. bladerunner

    Op deze site kun je zien wat de statistiken zijn voor wat betreft het aantal aardbevingen en sterkte van 2000 tot 2009 (eigenlijk 2010 maar dat is natuurlijk nog niet voorbij)
    Je ziet dan dat er nergens een ‘beangstigende’ stijgende lijn in is te ontdekken.
    Het verschilt wel een beetje per sterkte, maar over het algemeen is het verloop grillig en dus zonder patroon.

    In Nederland komen eigenlijk geen ‘natuurlijke’ aardbevingen voor. De zwaarste (±4) zijn net voelbaar en ontstaan door de gaswinning. Het is dus zinloos hier over te speculeren, maar aangezien onze huizen niet gebouwd zijn op aardbevingen maar wel op kleigrond staan (vandaar de heipalen) zal er eerder sprake zijn van verzakkingen i.p.v. daadwerkelijk instorten (kleigrond absorbeert de energie beter dan rotsgrond zoals in Amerika)

  4. pavre

    @huy en @ bladerunnner:
    13 april 1992 – Aardbeving bij Roermond, Limburg, magnitude 5,8 die 15 seconde duurde. De zwaarst bekende aardbeving van Nederland, die in Tsjechië met speciale apparatuur nog te voelen was. Geen doden, wel bedroeg de schade 275 miljoen Nederlandse gulden. (124 miljoen Euro)
    Er zijn zeker breuken in de nederlandse bodem, de Peelrandbreuk (noordelijke) en de Feldbissbreuk (zuidelijke) en nog een paar kleine “slenk” breuken (Kunradebreuk) dus wel met feiten komen.
    Intussen weet ik wel beter dat het hier in nederland (zuid limburg) mogelijk is dat de aarde beeft.. en niet zoals in groningen door gaswinning.
    Hystorisch gezien is er ergens in 1700 zelfs in Belgisch Limburg een aardbeving geweest van ongeveer 7.5.
    Ik woonde in 1992 een paar honderd meter van de feldbissbreuk en geloof me.. ik werd wakker en dacht dat de wereld verging..Het hele huis schudde enorm dus ik kan me er zeker iets bij voorstellen welke paniek dat de mensen daar in Chilli hadden.. als alles om je heen kraakt en je dingen hoort omvallen of de muur hoort scheuren…
    Ik sluit hier dus niks uit..

  5. bladerunner

    @Pavre:
    Ik weet dat er in het verleden inderdaad aardbevingen zijn geweest, net als b.v.b. aardig krachtige windhozen (Tricht 25-6-1967 30% “met de grond gelijk”, enkele doden). Maar dat is in de meeste gevallen natuurlijk ‘kinderspel’ in vergelijking met andere werelddelen. Volgens dat artikel in de Wiki komen aardbevingen met sterktes zoals die in Roermond (5,8 dus) slechts één keer per duizend jaar voor.
    Eigenlijk dus niet de moeite om te vermelden (behalve dan voor de inwoners daar). In de praktijk kun je dus wel degelijk stellen dat in Nederland “geen aardbevingen voor komen”.

  6. Pavre

    @bladerunner..
    hoe oud ben je eigenlijk?

    *ja vooral te werk gaan op de wikki page waar iedereen maar wat kan invullen.. 🙂

  7. F. (beheerder)

    Pavre, zullen we weer terug gaan naar het onderwerp en andere zaken achterwege laten? Voor het bespreken van zaken zoals Hyves en je leeftijd is de mogelijkheid om te hier reageren niet bedoeld. Zie ook de huisregels.

  8. bladerunner

    @Pavre
    Wat de wiki betreft: http://webwereld.nl/nieuws/38853/-wikipedia-even-betrouwbaar-als-britannica-.html

    (Natuurlijk was de redactie van de britannica het er niet mee eens…)
    ps: 56

    @beheerder:
    Het valt mij op dat het tekstveld voor het reageren sinds de laatste verandering van de site ineens bovenaan staat (dus boven de eerste reactie)
    Ik vind dit zeer onlogisch en onhandig daar men meestal wilt reageren op juist een van de laatste reacties. Als er nu in een artikel erg veel reacties staan, moet je elke keer (om te kijken dus wat er ook al weer in de laatste reactie stond) erg ver op en neer scrollen. Dus om kort te gaan: kan het tekstveld (weer) onderaan worden geplaatst?

  9. F. (beheerder)

    Bladerunner, je hebt helemaal gelijk. Ik heb het tekstveld weer teruggezet op de oude plek.

Reacties zijn gesloten.