De analyse van nieuwe gegevens over de bewegingssnelheid van sterren heeft uitgewezen dat er een kans van 86 procent bestaat dat de oranje dwergster Gliese 710 binnen een tijdsbestek van anderhalf miljoen jaar ons zonnestelsel zal naderen. In totaal vond men negen nieuwe kandidaat-sterren die de zon mogelijk in de verre toekomst gaan vergezellen. De resultaten, die zijn verkregen tijdens een studie die uit werd uitgevoerd door Vadim Bobylev van het Pulkovo Astronomical Observatory in het Russische St. Petersburg zijn gebaseerd op de door de ruimtesonde Hipparcos verzameld gegevens die in 1997 gepubliceerd werden.
De kans dat Gliese 710 zich ooit in de binnenste regionen van het zonnestelsel zal begeven is echter nihil. De kans dat de ster de Oortwolk, een gebied dat zich op één tot twee lichtjaar van het centrum van ons planetenstelsel bevindt binnendringt mag dan wel 86 procent bedragen, maar de kans dat deze zich binnen de Kuipergordel, welke zich op dertig tot vijftig AE van de zon bevindt is slecht één op tienduizend, oftewel 0,01 procent. Gliese 710 is op dit moment nog 63 lichtjaar van onze planeet verwijderd in de richting van het sterrenbeeld Slang (Serpens Caput).
Daar komt echter wel een ander gevaar bij om de hoek kijken. Wanneer de ster daadwerkelijk de Oortwolk zal naderen is de kans groot dat diens aanwezigheid ervoor zal zorgen dat de baan een groot aantal komeetachtige objecten die zich aan de buitenkant van het zonnestelsel bevinden verstoord zal raken en er een ‘zwerm’ van ijzige rotsblokken onze kant op wordt gestuurd. Of de mensheid op dat moment nog op aarde uithangt is echter nog maar zeer de vraag.
En wat voor zouden de verdere gevolgen zijn? De dichtsbijzijnde ster staat nu op een kleine vier lichtjaar als ik me niet vergis? Zijn we dan een dubbelstersysteem of… ?
Ik vraag me af wat voor gevaar dit oplevert voor het leven op de aarde op dat moment, zullen de rotsblokken verbranden in de atmosfeer?
Ik las laatst ook een artikel dat onze maan over anderhalf miljoen jaar overgenomen word door de zwaartekracht van Jupiter en dat dit grote gevolgen heeft voor de aarde, de aarde gaat dichter rond de zon draaien en zal erg warm worden (ik kon niet goed controleren of het van een betrouwbare bron kwam dus misschien is het onzin).
Maar als dit echt zo is gaat het leven het zwaar krijgen op aarde over een relatief niet al te lange tijd.
@ Jan Venken
Proxima Centauri de dichtstbijzijnde ster staat op een afstand van 4,2 lichtjaar.
Gliese 710 zal als de berekeningen kloppen ons zonnestelsel naderen tot op een afstand van ±1,1 lichtjaar. Dit betekent de grootste zwaartekracht verstoring sinds het ontstaan van ons stelsel. Met name komeetbanen zullen veranderen, waardoor er een stijging in de ‘impact kans’ ontstaat op een planeet van ±5%.
Maar er ontstaat geen dubbelster systeem, daarvoor is de afstand te groot en de massa van de ster te klein. Wel zal het mogelijk zijn dat beide sterren een gemeenschappelijke weg gaan volgen en dus als een ‘common proper motion pair’ verder gaan.
Als onze zon of Gliese 710 veel meer massa zouden hebben of Gliese zou ons erg dicht naderen (d.w.z. minder dan ±0,25 lichtjaar), bestaat de kans dat beide sterren rond een gemeenschappelijk zwaartepunt gaan draaien (dus een dubbelster systeem zijn geworden) op een veel kortere en desastreuze afstand.
Naar mijn inschatting, veel te prematuur om daar conclusies aan te onttrekken..
met kan toch niet weten wat er allemaal binnen 1½ miljoen jaar hier gebeurd..
een grote astroide die met de aarde colideerd en het doet er al niet meer toe..
Alle reacties die geen betrekking hadden op dit onderwerp en dus in strijd waren met de huisregels zijn verwijderd. Wie zich hier nog steeds niet aan kan houden wordt uitgesloten van het plaatsen van reacties.
De kans zit er dus in dat Gliese 710 aan de zon gebonden wordt, qua gravitatie. Hoe helder zou deze ster schijnen op ~1,1 lichtjaar? Het is een oranje dwergster, dus minder fel dan Alpha Centauri welke op 4,3 lichtjaar staat? Jammer dat wij dit niet meer gaan meemaken. 1,5 miljoen jaar duurt veel te lang.
Op een afstand van ±1,1 lichtjaar zal Gliese 710 ongeveer van de 1e magnitude zijn. Dat is net zo helder als de ster α Scorpii (Antares). De absolute helderheid van Gliese 710 is ±8,7 en die van α Centauri 4,38. Maar aangezien de lichtsterkte omgekeerd evenredig is met het kwadraat van de afstand (een lichtbron die 4 maal dichterbij staat wordt 16 keer zo fel) zal Gliese dus vrij helder zijn, maar omdat de absolute magnitude veel minder is zal de visuele magnitude inderdaad minder zijn (n.l. 1 magnitude) dan α Centauri.