Heldere vuurbol zichtbaar boven Nederland

Rond de klok van acht uur is vanavond een heldere vuurbol gezien vanuit verschillende delen van Nederland. Een meteoor zou langzaam van het noordoostelijke naar het zuidwestelijke deel van de hemel getrokken zijn op een hoogte van ongeveer vijftig graden boven de horizon, afhankelijk van de positie van de waarnemer. Volgens de eerste meldingen bewoog de meteoor relatief langzaam en brak deze alvorens te verdwijnen in verschillende fragmenten.

Vuurbollen die zo helder zijn als dit exemplaar maken deel uit van een categorie van meteoren die ook wel boliden worden genoemd. In feite zijn het kleine asteroïden die een doorsnede hebben van zo’n tien meter en meestal honderden tonnen wegen. Dergelijke boliden hebben invloed op seismografen en kunnen infrageluid produceren dat duizenden kilometers verder op te vangen is met detectors. Voorbeelden van grote boliden – zogeheten ‘superboliden’ – zijn de vuurbol die in 1997 boven de in Texas gelegen stad El Paso explodeerde en de superbolide die twee jaar geleden over een deel van Slovenië raasde.

8 reacties

 • JR

  16 maart 2010

  Ik heb hem gezien! Buitengewoon indrukwekkend, een zeer fel wit licht, met een lange witte staart, daarna uiteenvallende brokstukken. Duur: ongeveer 4 á 5 seconden, erg lang in elk geval, veel langer dan normaal.

  Plaats: Goes, provincie Zeeland.

 • bladerunner

  16 maart 2010

  Verscheidene maanden geleden (ik geloof in Oktober vorig jaar) zag ik een soortgelijke vuurbol. Dus ik ken de ervaring. Je hoeft er maar een ding voor te doen:
  Toevallig op het juiste moment in de juiste richting kijken. Deze zag ik dus niet.

 • timothy

  16 maart 2010

  Ook gezien vanuit Bergen op Zoom, prachtig!

 • Henk

  16 maart 2010

  Deze heb ik helaas ook niet gezien, de meteoor waar Bladerunner het over heeft wel. Dat was deze als ik het goed heb: http://www.astroversum.nl//nieuws/13102009/heldere-vuurbol-gezien-boven-nederland/

 • JR

  16 maart 2010

  Ik schreef overigens dat het 4 á 5 seconden duurde, maar dat is ook maar een schatting. Misschien was het korter. Het lijkt door de soort gebeurtenis veel langer te duren. Zeer fraai in elk geval.

 • Suzanne

  17 maart 2010

  Gisteravond even voor acht uur heb ik in Maastricht iets wat leek op vallend wit vuurwerk gezien. Kan iemand mij vertellen wat dat geweest kan zijn.Toevallig lees ik bij thuiskomst iets over een vuurbal. Heeft het daar misschien iets mee te maken gehad?

 • Earth

  17 maart 2010

  Suzanne, als het iets na 8uur geweest is heb je een grote kans dat je dus deze meteor hebt gezien.

 • bladerunner

  17 maart 2010

  @Henk:
  Uiteraard bedoel ik deze, ik plaatste als eerste een reactie.
  De foto bij dit artikel is trouwens de vuurbal van 13 Okt 2009. Deze foto was gelijk de astro picture of the day (APOD):
  http://www.astroblogs.nl/2009/10/15/apod-de-vuurbal-van-13-oktober-2009/

Een reactie plaatsen is niet meer mogelijk.