De zon door de ogen van NASA’s nieuwe observatorium SDO

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Hetgeen dat je hieronder ziet is één van de eerste opnamen van het Solar Dynamics Observatory (SDO), wiens camera de meest gedetailleerde beelden van onze ster tot op heden heeft weten te produceren. Het technologisch geavanceerde ruimtevaartuig is in staat om de zon iedere 0,75 seconde te fotograferen en stuurt dagelijks ongeveer anderhalve terabyte aan gegevens naar de aarde, wat gelijk is aan het downloaden van 380 films op een dag.

Het observatorium werd op 11 februari jongstleden gelanceerd en opende enkele weken geleden diens ogen. Bij toeval begon het zonneoppervlak op dat moment iets actiever te worden. De beelden die gisteren gepubliceerd werden, zijn verzameld op 30 maart van dit jaar en bestaan uit een combinatie van opnamen die gemaakt zijn door vier verschillende telescopen. Mede daardoor is de resolutie van de nieuwe beelden ruim tien keer zo hoog als die van de meeste Full-HD televisies die vandaag de dag op de markt zijn.

Ook dit keer geldt dat beelden meer zeggen dan woorden, dus voor meer beeldmateriaal verwijs ik jullie door naar deze pagina. Daar zijn – naast foto’s – talloze video’s te vinden die het oppervlak van onze ster in verschillende golflengtes tonen.

Prachtig, nietwaar?

Deze post heeft 6 reacties

 1. Anoniem

  Bron??

  Edit door mod: in het bericht staat een verwijzing naar een pagina met meer beeldmateriaal, dat is het bronartikel.
 2. andre

  Prachtig hier moet wel een Schepper aan te pas zijn gekomen en we zouden hem dankbaar moeten zijn o.a. voor de prachtige sterrenhemel.

 3. Rutger

  Dat moet inderdaad wel andre! Resultaten uit koolstof dateringen zijn slechts proeven van god om ons geloof te testen. Laat al die “wetenschappers” maar praten.

 4. Vincent

  Lol @ Rutger.

 5. Gerjan

  Ik heb een meteoriet gevonden !!!ik ben van mening dat et gaat om een ijzersteen meteoriet !!!
  Ik zou er graag wat meer over weten ivm de waarde etc

 6. joske

  @Gerjan

  Ik geef je er twee euro voor,de ijzerprijs staat vrij hoog dit jaar.

Reacties niet meer mogelijk.