Asteroïde vormt mogelijk gevaar voor de aarde in 2182

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Onderzoek heeft uitgewezen dat er een kans van één op duizend bestaat dat de potentieel gevaarlijke asteroïde 1999 RQ36 ooit in botsing zal komen met de aarde. Meer dan de helft van deze kans duidt op een inslag in het 2182, zo blijkt uit een studie waarin Spaanse, Italiaanse en Amerikaanse onderzoekers betrokken zijn geweest. De totale kans op een impact van het 560 meter grote ruimterots is 0,00092, terwijl de helft van deze kans – 0,00054 om precies te zijn – in verband staat met 2182.

Artistieke impressie van asteroïde die de aarde passeertDe onderzoekers hebben de potentiële inslagen voor deze asteroïde tot 2200 aan de hand van wiskundige modellen weten te bepalen. De baan van het in 1999 ontdekte hemellichaam werd eerder aan de hand van 290 optische observaties en dertien radarobservaties in kaart gebracht.

Er bestaat echter nog enige onderzekerheid door de invloed van het zogeheten Yarkovsky-effect. Dit effect, dat vernoemd is naar de Russische ingenieur Yarkovsky, beschrijft hoe een asteroïde stuwkracht verkrijgt van thermale straling dat het uitstoot vanaf de nachtkant. Over enkele honderden jaren gezien kan dit effect een wezenlijke invloed hebben op de baan van het object.

De inslag van een ruimterots van deze grootte zou een behoorlijke catastrofe kunnen veroorzaken in de omgeving van de plek van inslag. Volgens onderzoekster María Eugenia Sansaturio van de Universiteit van Valladolid in Spanje kan een realistische procedure waarbij 1999 RQ36 gedeflecteerd wordt en de baan van de asteroïde verstoord wordt alleen in 2080 en, nog beter, vóór 2060 uitgevoerd worden. Na 2080 zou het volgens haar te moeilijk zijn om het object te deflecteren. “Indien de asteroïde na 2080 ontdekt zou zijn, zou de deflectie een technologie vereisen die op dit moment niet onze beschikking is.”

Deze post heeft 6 reacties

 1. Yochem

  Kop van het artikel heeft een hoog “De Telegraaf” gehalte…

 2. FvdH

  @Yochem: beter kon ik het eigenlijk niet samenvatten. Wat is er volgens jou onjuist aan dan?

 3. reginald

  ben het wel eens het geen waar de misvatting in zit in dit geval is dat de kop doet vermoeden dat er redelijk kans is op een inslag in het jaar 2182.
  nu gaat het over het algemeen al over een zeer kleine kans op inslag die dan blijkbaar in 2182 het grootste is.
  wat niet weg neemt dat ook op dat moment de kans nog maar zeer klein is en dit is nu net wat de kop niet doet vermoeden

 4. bladerunner

  Er mankeert niets aan de titel Freek, het is een goede titel die lezers trekt, en dat is iets wat elke journalist ook wil. Alleen jammer dat de paar reacties nog al off-topic zijn. (of is dit een journalistieke site?)

 5. bladerunner

  Het is overigens zo dat ook al is de kans klein (1 op de 1000), hij is groot vergeleken met de volgende NEA (Near Earth Asteroïd) dreiging, die is namelijk 1 op de 250.000. Dus lijkt mij het gebruik van het woord “mogelijk” wel juist.

 6. Sjeng

  Wat een flauwekul allemaal, inderdaad een hoog telegraaf gehalte. Het zal uiteindelijk allemaal wel meevallen. Doemdenkers noemen we deze mensen.

Reacties niet meer mogelijk.