Volgens een gerenommeerde astronoom moet in de zoektocht naar buitenaards leven rekening worden gehouden met ‘levende machines’. Seth Shostak van het SETI-project is van mening dat men zich niet blind moet staren op radiosignalen die afkomstig zijn van werelden zoals de aarde, zo zegt hij in het wetenschappelijk tijdschrift Acta Astronautica. Hij acht de kans groot dat een beschaving in staat is om kunstmatige levensvormen te creëren, indien radiotechnologie voorhanden is.
Een groot aantal mensen dat betrokken is bij het project heeft lang gepleit dat buitenaardse wezens niet alleen niet op ons zouden lijken, maar ook op een ander biologisch niveau zouden leven. Echter is men er tot nu toe altijd van uitgegaan dat dergelijke levensvormen ‘levend’ zouden zijn op de manier die wij kennen.
Dat heeft geleid tot een jacht op leven elders in het heelal die gebonden is aan enkele regels van de biochemie: leven voor een bepaalde periode, voortplanten en bovenal onderworpen zijn aan de processen van de evolutie. Maar Shostak maakt het punt dat, hoewel de evolutie ervoor kan zorgen dat wezens na een lange tijd buiten hun eigen planeet kunnen communiceren, technologie binnen afzienbare tijd de overhand krijgt.
“Als je kijkt naar de tijdschaal van de ontwikkeling van technologie wordt op een bepaald moment de radio uitgevonden, waarna we een kans hebben om je te vinden,” zegt hij tegen BBC News. “Maar binnen enkele honderden jaren na de uitvinding van de radio – als we tenminste een voorbeeld zijn – ontwikkel je denkende machines; waarschijnlijk gebeurt dat bij ons nog in deze eeuw. Dus je hebt je opvolgers uitgevonden en bent slechts gedurende enkele honderden jaren een ‘biologische’ intelligentie.”
Shostak denkt dat kunstmatig intelligent buitenaards leven in staat zou kunnen zijn om te kunnen migreren naar plaatsen waar zowel materie als energie – enige dingen die, zegt hij, van belang kunnen zijn voor machines – in grote hoeveelheden aanwezig zijn. Dat betekent dat in de zoektocht naar andere levensvormen gekeken moet worden naar warme, jonge sterren of in ieder geval in de buurt van het centrum van sterrenstelsels.
Dat is een mooie theorie waar ik wel in kan komen
It’s life, Jim, but not as we know it 😉
Dus je hebt je opvolgers uitgevonden wie zegd dat wij niet de “uitgevonden”opvolgers van onze voorgangers zijn?
en waarom zou technologie altijd gebaseerd zijn op electriciteit?
@rinse
Waar staat in het artikel dat technologie altijd gebaseerd is op elektriciteit?
En zegt met een d? Kom op, d’s en t’s zijn basisschool stof.
Krijgt de film Transformers een geheel eigen karakter. Er is veel meer mogelijk dan wij als mens op dit moment kunnen voorstellen. Helaas krijgen wij allen nooit te weten wat er allemaal is. Ik ben er van overtuigd dat er iets is dat wij nu niet kunnen bevatten maar hopelijk ooit wel.