De zon speelt met vuur

  • Post Author:
  • Post Category:Nieuws

De zon betreedt op dit moment langzaam maar zeker de actieve periode van haar elfjarige zonnecyclus na maanden geen noemenswaardig teken van activiteit vertoond te hebben. Als gevolg daarvan was er afgelopen woensdag een indrukwekkende zonnevlam zichtbaar op het oppervlak van onze ster. Bij de uitbarsting kwam een C3-klasse zonnevlam vrij, die overigens niet op onze planeet gericht was.

Coronale massa-ejecties zoals deze zijn in feite grote uitbarstingen waarbij plasma en geïoniseerde atomen de ruimte in wordt geblazen. Wanneer een zonnevlam op de aarde gericht is, kunnen de deeltjes die afkomstig zijn van de zon het aardmagnetisch veld binnendringen boven de polen. Op dat moment verschijnt er op de hogere en lagere breedtegraden poollicht aan de hemel.

Het eerstvolgende zonnemaximum, wanneer de activiteit op het oppervlak van onze ster het hoogst is, vindt naar verwachting in 2012 of 2013 plaats. Over de sterkte ervan bestaat nog enige twijfel; volgens voorspellingen zou het maximum vrij hevig kunnen zijn, maar zoals het er nu naar uitziet blijft het nog wel even relatief rustig op het zonneoppervlak. De tijd zal het leren.