Meest aardachtige wereld tot op heden ontdekt

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Een team van onderzoekers heeft een planeet die ongeveer even groot en drie keer zo massief is als de aarde ontdekt bij een nabijgelegen ster op een afstand waar het zich in het midden van de bewoonbare zone bevindt, waar vloeibaar water zou kunnen voorkomen op diens oppervlak. Indien de vondst bevestigd wordt, zou het de meest aardachtige planeet waar men tot nu op gestuit is en het eerste sterke bewijs zijn voor een mogelijk bewoonbare wereld.

De ontdekking is het resultaat van de analyse van meer dan een decennium aan observaties die uitgevoerd zijn met het Keck-observatorium op Hawaï.

Gliese 581g, zoals de planeet wordt genoemd, bezit drie tot vier keer zoveel massa als de aarde draait en slechts in 37 dagen om diens moederster, de op twintig lichtjaar van ons gelegen rode dwergster Gliese 581. Door aantrekkingskracht van diens metgezel is één zijde van de wereld altijd gericht naar de moederster, terwijl de andere kant voor altijd in het donker is gehuld.

Gliese 581g is niet de enige planeet die de in het sterrenbeeld Weegschaal (Libra) gelegen ster omcirkelt. Dezelfde onderzoekers stuitten ook op een tweede nieuwe exoplaneet in het stelsel en eerder detecteerde men twee werelden aan weerszijden van de bewoonbare zone van de rode dwerg; het ene object (c) aan de warme zijde en het andere object (d) aan de koude zijde.

Hoewel sommigen nog steeds denken dat planeet d bewoonbaar kan zijn als het een dikke atmosfeer heeft die voor een broeikaseffect zorgt, zou de kans dat Gliese 581g leven huisvest veel groter zijn.

Deze post heeft 5 reacties

 1. Gast

  Is de zwaartekracht dat geen probleem als het 3 tot 4 keer zoveel massa heeft?

  Offtopic:De nieuwe lay-out is erg geslaagd, goed werk!

 2. bladerunner

  Indien zich leven ontwikkelt, of heeft ontwikkeld, zal het zich aan de grotere zwaartekracht hebben aangepast om te kunnen overleven en b.v.b. sterkere botten en spieren hebben. Geen probleem dus…

 3. antineutraal

  De omstandigheden op de twee planeethelften kunnen totaal verschillend zijn.
  Het gebied tussen de lichte en de donkere helft zal unieke kenmerken hebben.

 4. pro

  Door het verschil in temperatuur tussen de beide planeet helften zullen er waarschijnlijk enorme luchtstromingen plaatsvinden bij de gematigde zones.
  Dit ontaard waarschijnlijk in superstormen met windkrachten van honderden kms per uur.

 5. hitachi geina

  ze beweeren dat daar in de buurd buitenaardse radio singialen kwamen,zal het zo zijn dan komt het erg gevaarlijk in onze buurd vandaan,wand de voyager was ook al een korte tijd gekaapt,dan wotrden wij mischien van daar uit in de gaten gehouden,hopelijk zijn ze net zo nieuwsgierig als wij,anders hebben wij de eerste buiten aardse oorlog,ik weet dat wij mensen nooit aleen zijn wand mocht er daar wat zijn dan is er ergens elders diep in het heelal ook intiligend leven mogelijk,daarom pleit ik ook voor een star wars plan voor ons verdedigings systeem tegen buitenaardse indringers,je hoord over roswel conflikt,terwijl je over de greise alién heb volgens mij heb je tal van soorten aliéns tot en met reptiel achtig,nooit die since ficktion serie bekeken V best eng als je van te voren moet bedenken dat ze komen omdat er daar hongers nood heerst,het kan bij ons ook gebeuren en dan is het geácepteerd,dan is bij hun de nood zo hoog dat het op hun eigen planeet ook geácepteerd is dus is de kans groot dat wij mensen als voedsel bron worden gezien,door de die buuren planeet

Reacties niet meer mogelijk.