Wat is de grootste ster in het universum?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Achtergrond

Het universum is groot. Héél groot. Het is dan ook onmogelijk om een antwoord te geven op de vraag wat de grootste ster is die tot op de dag van vandaag het levenslicht heeft gezien. Dus laten we de vraag verfijnen: wat is de grootste ster waar men tot op heden op is gestuit?

Laten we eerst naar onze eigen moederster kijken. De diameter van de zon bedraagt ongeveer 1,4 miljoen kilometer en onze ster bezit 99,9 procent van alle materie in het zonnestelsel. In feite zouden er één miljoen aardes in de zon passen. Wanneer we kijken naar de grootte en massa van onze ster maken we gebruik van de ‘zonneradius’ en de ‘zonnemassa’. Eén zonneradius komt overeen met 690.000 kilometer en één zonnemassa met 2×1030 kilogram. Wanneer we dat uitschrijven, komen we uit op 2.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 kilogram.

Een bekende grote ster in ons melkwegstelsel is de monsterlijke Eta Carinae, gelegen op circa 7500 lichtjaar van onze planeet en ongeveer honderd keer zo massief als de zon. De ster is vier miljoen keer zo helder als de zon en verliest ieder jaar een hoeveelheid materie die gelijk is aan 500 aardes. Met zoveel verlies aan massa is het moeilijk om te bepalen waar de ster eindigt en zijn stellaire wind begint. Desondanks heeft men weten te bepalen dat de radius van Eta Carinae 400 keer zo groot is als die van de zon.

Dat is echter niets in vergelijking met de allergrootste ster die tot op de dag van vandaag is ontdekt: VY Canis Majoris, een rode reuzenster in het sterrenbeeld Grote Hond (Canis Major). Het object bevindt zich op circa 5000 lichtjaar van de aarde en is volgens de laatste berekeningen ruim 2100 keer zo groot als onze ster. Daarmee zou het oppervlak van het object in ons zonnestelsel tot voorbij de baan van ringenplaneet Saturnus reiken. Er bestaat echter enige onzekerheid over de precieze grootte van VY Canis Major. Volgens sommigen zou de ster aanzienlijk kleiner zijn; ‘slechts’ 600 keer zo groot als de zon.

Dat is dus waarschijnlijk de grootst bekende ster, maar de kans is groot dat er in het melkwegstelsel nog veel grotere sterren te vinden zijn die verscholen liggen achter gas en stof. Het is daarom interessant om de volgende vraag te stellen: hoe groot zou een ster in theorie kunnen worden?

De grootste sterren zijn naar alle waarschijnlijkheid koele supergiganten. De temperatuur van VY Canis Majoris wordt geschat op ongeveer 3225 graden Celsius, maar een écht grote ster zou veel koeler zijn. Wanneer het op het oppervlak van een ster rond de 2725 graden Celsius is, zou het object 2600 keer zo groot als de zon kunnen zijn. Dat is de grootst mogelijke ster in het universum.

Dit bericht heeft 10 reacties

  1. willem

    wat zijn wij toch nietig ,wie weet wat er nog ontdekt wordt.in dat onverstelbare grote universum.
    met afstanden en groot heden die wij nouwelijks hunnen bevatten

  2. bladerunner

    VY Canis Majoris is inderdaad de grootste ster qua afmetingen; maar kijken we naar de massa dan is de ster R136a1 in de Tarantula nevel (30 Doradus) de grootste met een onwaarschijnlijk hoge massa van 265 maal de zon (vroeger dacht men dat ±60 de limiet was), en een record helderheid van 8.700.000 maal de zon. Maar aangezien dit een veel hetere (40.000) ster is dan VY Canis Majoris, is ze ‘slechts’ 35 maal zo groot als de zon.

  3. Ron

    Ook wel interessant is dat R136a1 enkele miljoenen jaren geleden zelfs naar schatting 320 keer zo massief is geweest als de zon.

  4. bladerunner

    Klopt, dat was ten tijde van de “geboorte” van de ster. Sindsdien heeft deze ster als gevolg van de enorme hoeveelheid straling veel massa verloren. Dergelijke sterren bestaan dan ook relatief een zeer korte tijd.

  5. Sirius.

    Bijna niet te bavatten,een van de redenen waarom je steeds meer wilt weten van het universum.
    Verslaving!!

  6. melısa

    OngeloofelıjK!!!!!!!!!!!!!!!! Groot ıs de unıversum ık kan nog grootere sterr nıet voorstellenn

  7. Legender12

    Inderdaad de grootste van het universum tot nu toe dan maar kan het niet vinden op google earth :S

  8. menno

    coolllllllllll!!! zelfs groter dan ons zonnenstelsel!

  9. Hans

    Om een idee te geven hoe groot deze ster is, puur theoretisch, stel je zou met een Boeing 747 rond deze ster kunnen vliegen met een constante snelheid van 1.000 km per uur. Om één maal rond te vliegen zou je 1.100 jaar nodig hebben !! Kijk eens hier naar: http://www.apod.nl/ap130606_nl.html

  10. suzanne

    echt vet groot. niet te geloven

Reacties zijn gesloten.