De atmosfeer van Saturnus’ grootste maan Titan bevat mogelijk complexe organische moleculen die de bouwstenen vormen van leven zoals wij dat kennen, zo suggereert een nieuwe studie. In een laboratorium simuleerden onderzoekers mogelijke chemische reacties die zich hoog in de dampkring van de maan voltrekken. Daaruit bleek dat talloze complexe moleculen, waaronder aminozuren en nucleotidebasen, zonder al teveel moeite gecreëerd zouden kunnen worden.
De atmosfeer van Titan is dik en rijk aan stikstof, net zoals die van de aarde. Maar op de maan is het veel kouder, met gemiddelde oppervlaktetemperaturen van rond de minus 179 graden Celsius – veel te koud voor het bestaan van vloeibaar water. Het Titaanse weersysteem is in plaats daarvan gebaseerd op methaan, dat in kleine druppeltjes naar beneden valt en vloeibare meren vormt die in grote getale te vinden zijn op de maan.
Volgens het team van onderzoekers kan de intense straling in het bovenste deel van de dampkring zelfs zeer stabiele moleculen doen splitsen. Men voerde enkele experimenten in het laboratorium uit om te zien wat het gevolg daarvan zou zijn door een koud mengsel van stikstof, methaan en koolstofmonoxide bloot te stellen aan de straling van radiofrequenties.
Het resultaat van het experiment was het ontstaan van aminozuren en nucleotidebasen. Het is de eerste keer dat deze moleculen gesynthetiseerd zijn in het laboratorium zonder het gebruik van vloeibaar water. De uitkomst van het onderzoek wekt de suggestie dat het bovenste deel van Titan’s atmosfeer een reservoir van prebiotische moleculen, die als een springplank naar leven kan dienen, kan zijn.
eerst dacht ik dat mars de meeste kans had op leven, toen dacht aan Europa en nu dat ik dit nieuws heb gelezen talloze boeken en tijdschriften heb verslind, denk ik toch Titan.