Groot spektakel verwacht tijdens meteorenregen in 2011

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Vandaag passeert de aarde de overblijfselen van een oeroude komeet, al zal er naar verwachting niet veel te zien zijn van de meteorenregen die het tot gevolg heeft. De bron van deze jaarlijkse meteorenzwerm, de Draconiden, is stof en puin dat ooit voor een deel de komeet Giacobini-Zinner vormde. In tegenstelling tot meteorenregens als de Perseïden en de Leoniden staan de Draconiden niet bekend om hun spectaculaire verschijning. Dat zou volgend jaar echter anders uit kunnen pakken.

Op 8 oktober 2011 zal onze planeet namelijk bijna frontaal in botsing komen met een uitloper van stof, hetgeen kan resulteren in een hevige uitbarsting waarbij meer dan 750 meteoren per uur zichtbaar zijn aan de hemel.

Het maximum van de Draconiden van volgend jaar wordt in feite zelfs zo hevig verwacht, dat de ruimtevaartorganisatie NASA al begonnen is met het nemen van maatregelen om vaartuigen die in een baan om de aarde draaien, waaronder het internationaal ruimtestation ISS en de ruimtetelescoop Hubble, te beschermen.

Terwijl het maximum van de meteorenzwerm dit jaar op een teleurstelling uit zal draaien, is de verwachte activiteit volgens voorspellers in 2011 veelbelovend. De werelddelen waar de meeste ‘vallende sterren’ vanuit te zien zullen zijn, zijn Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Het zou goed kunnen dat de Draconiden van volgend jaar in de boeken zullen gaan als de hevigste meteorenregen sinds de uitbarsting van de Leoniden in 2000.

Dit bericht heeft 18 reacties

  1. Abdel

    smullen!

  2. Robert

    De radiant ligt hoog aan de hemel, in het sterrenbeeld Draak, dus dat is mooi. Nu nog goed weer.

  3. bladerunner

    Het blijkt dat er deze maand ook nog meteoren te zien zijn. De “Orionids”, dus de radiant er van ligt in het sterrenbeeld Orion. De piek ligt rond 21-23 oktober, en de “hourly rate” is 25 tot 50.

    Ook heeft Astroversum (nog) geen melding gemaakt van komeet Hartley 2 die nu aan de hemel staat. Ze is echter nog niet met het blote oog te zien, maar kan rond 20 okt. een magnitude van ±4,5 bereiken (4 maal helderder dan de zwakste sterren die je met het blote oog kan zien onder optimale omstandigheden). Op die datum staat ze in Auriga, rechts beneden Capella. Ze is de Aarde dan genaderd tot op slechts 18 milj. km. een situatie die 2 tot 3 keer per 100 jaar voor komt. Op 28 okt. is ze de zon het dichtst genaderd (en staat dan in Gemini) en als er een staart wordt gevormd zal deze ± 3 maandiameters zijn. De coma is dan ongeveer 1 maandiameter. Een paar uur voordat het licht wordt staat ze haast in het zenit. Op dit moment (9 okt) heb je dus een verrekijker of medium telescoop nodig en kun je de komeet vinden rechts beneden de bekende “dubbele sterrenhoop” tussen Cassiopeia en Perseus. Ondanks de verwachtte helderheid van 4,5 zal het een vaag ‘uitgesmeerd’ vlekje blijven omdat de komeet erg klein is, n.l. 1 km in doorsnee.

  4. Ine

    Op 5 oktober rond 19.45 uur een heldere vallende ster gezien in Arcen (vakantiepark Klein Vink ) vanuit zuidoostelijke richting, vrij hoog in de lucht( heldere punt en een streep van zo”n 2 cm). Ik had het nog nooit gezien (best een fel licht) en heb er verder geen verstand van. Zou het een “” vallende ster”geweest kunnen zijn uit de Draconiden?? het was op 5 oktober dus te vroeg.? Bedankt alvast voor een antwoord.

  5. bladerunner

    Qua richting klopt het, want de radiant van de Draconiden ligt op dat tijdstip hoog aan de hemel in zuidoostelijke richting. Maar nu is het ten eerste zo dat het rond 19:45 nog niet volledig donker is, dus moet het een bijzonder heldere geweest zijn dat je hem nog zo goed kon zien. Ten tweede is het zo dat meteorenregens voornamelijk tegen de ochtend (in ieder geval na 24:00) het meest te zien zijn. Aangezien juist de Draconiden niet bekend staan om hun intensiteit denk ik dat je een z.g.n. “vuurbal” hebt gezien. Dat zijn zeer kleine asteroïden (maar groter dan een meteoor) die op onregelmatige tijden zo nu en dan de atmosfeer raken en veel helderder zijn dan de doorsnee meteoor. Zelf heb ik ook een zeer heldere gezien (en vele met mij), en dat verslag kun ook terug vinden op astroversum.

  6. Ine

    Bedankt voor je antwoord. Het is daar (bij Klein Vink) wel een bosrijke omgeving met relatief weinig bewoners. Het was al wel redelijk donker. Ik heb al op internet gezocht of hij door meer mensen gezien is, maar ik kon niks vinden.
    Bedoel je de vuurbal van 13 oktober 2009? die heb ik niet gezien, maar wat ik er toen van gelezen heb liep de baan oa over Breda , Rotterdam richting Groningen. Nu vond ik toevallig de dag erop een opvallend klein steentje (bijna 1 cm) waarvan de ene kant lijkt geslepen en donker gekleurd (verbrand?) Ik heb er wel een foto van, heb je daar ook verstand van? Zou het een stukje kunnen zijn van die asteroide? Naderhand heb ik zulke steentjes niet meer zien liggen. Ik heb hem wel bewaard. Trouwens steentje gevonden in Breda.

  7. bladerunner

    Ik bedoel inderdaad die van 13 okt 2009. Ik was de eerste hier die er over berichtte.

    Als meerdere mensen zoiets zien, “regent” het gelijk berichten op internet. Beetje vreemd dus dat dat nu niet het geval is.

    Een meteoriet is zo op het eerste gezicht heel moeilijk te onderscheiden van gewoon gesteente en ook is de kans dat je er een vindt buitengewoon klein. Er zijn echter een paar simpele testen om te kijken wat het is. Als het voorwerp in zijn geheel gesmolten lijkt te zijn geweest (of verbrand) is het géén meteoriet. Bij een meteoriet is het namelijk slechts een dun laagje op het oppervlak dat er “verglaasd” uit ziet, de binnen kant is ruw. Als je er dus een stukje afzaagt en je ziet dat alléén het oppervlak er verglaasd uit ziet terwijl de binnenkant ruw is, dan kan (let wel: kán) het een meteoriet zijn. En als het dan ook nog eens een ijzer-meteoriet blijkt te zijn is hij magnetisch. Meer kan ik er niet over zeggen…

  8. Brian

    Zie je het ook gied in nederland

  9. Eric

    Gisteravond, 10-09-2011, zaten wij in Breda inde tuin naar het onweer te kijken. Rond 22.00 uur zagen wij een vuurbal verschijnen vanuit het zuid-oosten. Kort daarna zijn er nog 2 van die vuurballen vanuit dezelfde richting gekomen. Met verrekijker zagen we alleen maar vlammen, is dit mogelijk een zelfde soort verschijnsel?

  10. stef

    Ik was vanavond rond 00.15 uur toevallig op het dakterras en zag tot mijn verbazing een erg heldere vallende ster. Hij leek vrij laag te zitten en kwam van het westen naar het oosten. Ik kon hem vrij lang volgen tot ie aan de “horizon” verdween. Nog nooit eentje zo helder en dichtbij gezien:)

    Stef (klazienaveen)

  11. Rody

    Ik had net als Stef gisteren datzelfde waargenomen, maar het waren er meer als 1 ( zeker stuk of 7 in totaal ) 6 gingen in de richting waar wij stonden en 1 ging over de horizon. Ik dacht eerst aan dat oude ruimtestation wat neer zou storten, maar als ik dit zo lees over 8 oktober dan denk dat ik weer even genoeg weet.
    Het was een indrukwekkend gezicht, een maatje heeft het op zn mobieltje
    Rody ( Rotterdam zuid )

  12. Bladerunner

    Wat 8 oktober betref: al naar de weersvoorspelling gekeken? Als die uitkomt is er geen reet te zien!

  13. ukkie

    Positief blijven en hopen dat het opklaart tijdens de pieken.

  14. Bart

    Wil ook geen reet zien……maar sterretjes

  15. kasper

    Hoelaat is er wat te zien

  16. Luuk

    Wel 7 vallende sterren gezien. Komen vanuit het westen.
    Het is wel fris hier in ‘s-Hertogenbosch.

  17. NTS

    Ik heb er 1 gezien super mooi <3

  18. Elyeva

    Viel nogal tegen. Wel goed zicht, maar ze waren wel erg lichtzwak en kort zichtbaar. Ook het aantal was minder dan gehoopt.

Reacties zijn gesloten.