Groene komeet 103P/Hartley 2 nadert de aarde

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

De kleine periodieke komeet 103P/Hartley 2 nadert onze planeet gestaag. Het object scheert op 20 oktober aanstaande op een afstand van ongeveer 0,12 AE langs de aarde en kan tegen die tijd mogelijk met het blote oog zichtbaar zijn aan de hemel vanuit een donker gebied. Hartley 2 bevindt zich op dit moment in het sterrenbeeld Perseus en is met een verrekijker een gemakkelijke prooi. De komeet passeerde vanaf het aardoppervlak gezien afgelopen nacht het bekende Dubbelcluster.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie (credit: Sky and Telescope)

Op het moment dat de afstand tussen onze planeet en de komeet het kleinst is, zal diens helderheid naar verwachting tussen magnitude +4,5 en +5 zijn. Hartley 2 bevindt zich op 20 oktober in het sterrenbeeld Voerman (Auriga), in de buurt van de heldere ster Capella en enkele open clusters die met een verrekijker of een kleine telescoop al zichtbaar zijn. Daarvoor passeert het object eerst het cluster NGC 1528 in Perseus op 14 oktober, waarna de komeet tegen het einde van de maand te zien zal zijn zonder dat het maanlicht een storende factor vormt.

Het ruimtevaartuig Deep Impact, dat enkele jaren geleden een projectiel afvuurde op komeet Tempel 1, richt zich nu op Hartley 2. Het oorspronkelijke plan was dat de sonde komeet Boethin zou bezoeken, maar het object bleek te zwak zijn om te observeren, waardoor diens baan niet nauwkeurig genoeg in kaart gebracht kon worden voor een flyby. Op 4 november dit jaar passeert het vaartuig Hartley 2 op slechts 700 kilometer.

Met dank aan gebruiker ‘bladerunner’ voor de tip.

Deze post heeft 4 reacties

 1. Marsmannetje

  O jee een groene komeet. Oftewel is deze afkomstig van de linkse kliek hier op aarde (de boomknuffelaars) of het is een stukje van de planeet Krypton (misschien komt superman er ook wel achteraan in een reddingscapsule)

 2. bladerunner

  Goede bijdrage, die houden we er in (?) …

 3. Robert

  Ha-ha.

 4. bladerunner

  Gisteren de komeet gezien door een (10x) verrekijker. Zag er uit als een ster, maar dan wat groter en waziger en enigszins ovaal.

Reacties niet meer mogelijk.