Sterrenstelsels kunnen niet op één manier, maar twee manieren groeien

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Tot voor kort werd verondersteld dat botsingen tussen sterrenstelsels de enige manier waren waarop deze konden groeien. Maar nieuw bewijs dat is verzameld door een team van onderzoekers doet de suggestie wekken dat ook iets anders de meeste de stelsels kan hebben beïnvloed, en wel op een iets minder verstorende manier. Het beantwoordt mogelijk de vraag waarom de massa van de meeste stelsels binnen enkele miljarden jaren na de oerknal sterk toenam.

Met behulp van de Very Large Telescope zocht een team onder leiding van Giovanni Cresci naar bewijs voor het feit dat sterrenstelsels mogelijk materiaal aantrekken van de waterstof en het helium dat het vroege universum vulde en de ruimte tussen stelsels opvult. Het is bekend dat ieder stelsel omgeven wordt door onzichtbaar materiaal, maar het team van onderzoekers wilde uitzoeken of er enig bewijs te vinden was voor het feit dat een sterrenstelsel materiaal uit zijn directe omgeving ‘op kan zuigen’.

Men richtte zich tijdens het onderzoek op een groep afgelegen sterrenstelsels die de stelsels uit het vroege universum, ongeveer twee miljard jaar na het plaatsvinden van de oerknal, zouden kunnen vertegenwoordigen om te zien of er bewijs voor de aangroei van gas gevonden kon worden.

Het team bracht allereerst de verspreiding van verschillende elementen in de stelsels zelf in kaart met een spectrograaf voor onderzoek in infrarood licht. De observaties lieten zien dat de kern verrassend veel lichtere elementen zoals waterstof en helium bevatte, in tegenstelling tot sterrenstelsels die miljarden jaren later gevormd werden, waarvan de kern overwegend zwaardere elementen bevat. Dit kan louter het gevolg zijn van de aantrekking van lichtere elementen uit de directe omgeving, dat zorgt voor hevige stervorming.

Deze post heeft 4 reacties

 1. Pascal

  Ik dacht dat ze dat al wel begrepen. Waar gaan onze belastngcenten toch heen??? Dit kan een kind van 3 jaar oud nog wel verzinnen…. Onee ze moeten het met eigen ogen zien…hahaha wat een giller in deze tegenwoordige tijd van NONSENSE.

 2. bladerunner

  Wil je weten waar onze belastingcenten heen gaan? In ieder geval NIET naar het wetenschappelijk onderzoek. Het blijkt dat in Nederland al 10 jaar lang de uitgaves bevroren zijn en niet mee groeide met de economische welstand. Ook NASA krijgt steeds minder van het congres terwijl de uitgaves aan “terrorismebestrijding” omhoog schieten. DAAR gaan je centen naar toe…

 3. Michaël

  Arme pascal, de bijdrage van jouw belastingcenten zijn in de orde van grote 0,002 cent. aan wetenschappelijk onderzoek, ik heb erg met je te doen.Als je je reknr doorgeeft krijg je van mijn belastingscenten het bedrag gestort. Maar hou in hemelsnaam verder je mond ok!

 4. Ferdy

  Het gaat meer om het feit dat het niet zo moeilijk is om tot de conclusie te komen dat sterrenstelsels ook lichte materie aantrekken als het complete sterren, planeten en dergelijke in een baan kan houden.

  Pascal wijst een beetje op onzinnig onderzoek. Bedoel je kan hetzelfde princiepe uitvoeren met een stofzuiger. leg er stof neer en kruimels en je voert op kleine schaal hetzelfde uit wat ze nu met de VLT in de cosmos hebben gedaan.

Reacties niet meer mogelijk.