NASA doet ‘belangrijke ontdekking’, maar vindt geen buitenaards leven

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Naar aanleiding van de aankondiging van een persconferentie over een belangrijke ontdekking op het gebied van astrobiologie door de ruimtevaartorganisatie NASA is er vandaag enige beroering op het internet ontstaan. Hoewel de vondst naar verluidt een grote impact heeft op zoektocht naar buitenaards leven, is enige nuance wel op zijn plaats. In tegenstelling tot wat door velen wordt beweerd, is het namelijk niet zo dat er bewijs is gevonden voor het bestaan van buitenaards leven.

Op de aangekondigde persconferentie, die aanstaande donderdag plaatsvindt en begint om 20:00 uur Nederlandse tijd, zal onder meer geobioloog Pamela Conrad een verklaring afleggen. Zij leverde een grote bijdrage aan een in 2009 verschenen onderzoek naar geologie en leven op onze buurplaneet Mars.

Ook aanwezig zijn oceanografe Felisa Wolfe-Simon, die uitgebreid onderzoek deed naar fotosynthese met arseen in plaats van water, bioloog Steven Benner, die deel uitmaakt van een team dat onderzoek verricht naar Saturnus’ maan Titan, en ecoloog James Elser, die onderzoek doet naar de chemische samenstelling van omgevingen waarin leven evolueert.

De werkzaamheden van de vier aanwezige onderzoekers doen vermoeden dat de ontdekking betrekking heeft op Titan, de grootste maan van ringenplaneet Saturnus. Het is echter ook mogelijk dat er eindelijk uitsluitsel gegeven kan worden over de afbraak van methaan op de rode planeet Mars, waar wij eerder over berichtten.

Het is in ieder geval geval uitgesloten dat er direct bewijs voor de aanwezigheid van levensvormen elders in het heelal is gevonden. Dat werd vanmiddag ook bevestigd door Alexis Madrigal, redacteur van het tijdschrift The Atlantic.

De persconferentie is donderdag vanaf 20:00 uur rechtstreeks te volgen via NASA TV.

Deze post heeft 25 reacties

 1. Johan Molthof

  Hoezo buitenaards leven?
  Al 15 miljard jaar is er historie en ontwikkeling in de ons bekende materie. Wij zijn nu op een punt dat we contact zoeken met de omgeving; dat gaat moeizaam en gebrekking. Met wat geluk is onze techniek en beschaving hiervoor over een miljoen jaar zover dat we ons een gerede kans geven. Miljoenen jaren geleden hebben er logischerwijze andere beschavingen bestaan met ambities als de onze. Toch hebben wij van die doorontwikkelde hoogtechnologische beschavingen nooit een signaal ontvangen. Conclusie: wij zijn de enigen.

 2. Vincent S.

  die conclusie kun je niet trekken, dit heeft verschillende redenen:

  A. het heelal is groot, enorm groot, sommige lichtstralen doen er miljoenen jaren over om hier te komen, kans ik dat het bericht is verzonden maar(nog) niet aangekomen
  B. Wij zijn maar een klein puntje in dit heelal, kans dat het bericht ons “raakt” is zeer klein.
  C. Wij zijn nog niet zo heel lang in staat de “berichten” van het heelal te lezen, de kans dat er een bericht is geweest in al die jaren vooraf bestaat ook nog, en je gaat niet constant berichten spammen naar een planeet waar je vermoed dat er leven zou kunnen zijn
  D. Intilligent leven zou evolutionair niet voordelig geweest kunnen zijn in een andere levensomgeving, wat niet-intilligent leven zou kunnen laten opbloeien, tenslotte zijn zenuwcellen geen cellen die in bacterien zomaar even voorkomen. welke, al is het via een asteroide, de eerste levende wezens op aarde waren.
  E. er is natuurlijk ook nog de kans dat wij de meest geavanceerde soort binnen het heelal zijn

  willen we meer redenen weten, dan moeten we erna vragen.

 3. Patrick

  Waarschijnlijk is dit weer een storm in een glas water.

 4. Hein de Vree

  De Aarde zend bijna 100 jaar nu signalen uit de ruimte in (tv/radio). Daarvoor was het (voor eventuele buitenaards leven wattoevallig onze kant op kijkt) stil. Die signalen reizen met de snelheid van het licht. Dat betekend dat wij in een straal van maximaal 100 lichtjaar rond ons sterrenstelsel “zichtbaar” zijn voor “buitenaardsen”. Iemand die zich wat verder weg bevindt ziet dus als ze onze kant op kijken niets, en concludeert dan ook, onterecht, dat hier niets is.

  Men zegt dat ons melkwegstelsel ongeveer 100.000 lichtjaar in doorsnee is. Moet je kijken hoe lang signalen dus onderweg moeten/kunnen zijn voordat we ze hier ontvangen! En dat is dan als we er vanuit gaan DAT we de signalen ook ontvangen EN begrijpen. Misschien maak men wel gebruik van een geheel ander soort signaal, wat wij (nog) niet naar zoeken. Daarnaast zullen signalen van sterrenstelsels rechtstreeks aan de andere kant van de melkweg ons niet of erg moeilijk kunnen bereiken aangezien deze signalen door de enorm dichte kern van onze melkweg heen zouden moeten.

  En dat is alleen ONS melkwegstelsel. Men schat dat er in ieder geval ongeveer 400 MILJARD melkwegstelsels zijn, waarvan de onze maar een gemiddeld formaat heeft. Als je daarbij nog de afstanden TUSSEN de stelsels in acht neemt dan is het wel erg hypocriet van ons als “levensvorm” om al direct een conclusie te trekken, ongeacht wat deze dan is.

 5. SD

  Onze huidige satelliet communicatie is allemaal geencodeerd en lijkt op ruis als je dat ontvangt. Ik denk signalen die dan worden opgevangen door “Aliens” niet als dusdanig herkend kunnen worden.

  Ik ben ook wel van mening dat het misschien niet handig is om de aandacht te trekken, zonder dat we weten wat er is, wellicht kijk ik te veel films.

  Maar ik vind een persconferentie op die manier wel apart, als t een storm in een glas water is, waarom een persconferentie en niet gewoon een artikel in Nature of vergelijkbare astronomische bladen?

 6. Ari

  Wij zitten in ons denkraam. dat wil niet zeggen dat buiten dat denkraam er niets is.
  De ontwikkelingen gaan razensnel, wat iedere keer voor onmogelijk werd gehouden is toch mogelijk. Lees eens over de wet van Moore bijvoorbeeld.
  Er zijn veel methodes om te communiseren ook op onze planeet waar wij als mensen niets van begrijpen. Bijvoorbeeld dolfijnen ‘praten’ en wij mensen begrijpen daar een fractie van.
  Er kunnen dus al vele pogingen zijn gedaan om met ons te communiseren in een voor ons onbekend spectrum.
  Er bestaat een vierde dimensie, http://nl.wikipedia.org/wiki/Vierde_dimensie, alleen kunnen wij deze niet manipuleren.
  Wij zoeken naar de bekende weg en dat is de beperkende factor in de zoektocht naar buitenaards leven.

 7. bart

  @SD , een naar hun eigen zeggen ‘ belangrijke ontdekking’ wordt altijd via een persbericht uitgegeven. Nog niet zo lang geleden was er ook een dergelijk bericht, iedereen verwachtte er heel veel van maar uit eindelijk bleek het voornamelijk alleen voor de ruimtevaard een grote ontdekking te zijn.

  Het zou kunnen dat wij hun signalen niet herkennen, en het betietelen als ruimte ruis. Wie weet zenden zij wel signalen in verschillende pakketjes uit, die vervolgens aan elkaar moeten worden geplakt. Wie weet zenden “zij” wel helemaal niks uit. Wie weet zijn zij en de signalen die zij uitzenden wel niet zichtbaar voor ons. We zijn ook niet in staat een hondenneus na te bootsen die alles kan ruiken en herkennen, in princiepe kan je dit als het zelfde zien. Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden waarom we nog geen contact met “hen” hebben. Ook moeten we niet vergeten dat we pas net om de hoek komen kijken. Eigenlijk stellen we nog helemaal niks voor. Zeker in vergelijking met hoe oud het universum al is. In 1960 werd pas de eerste sateliet de ruimte ingeschoten, dat is ook pas 50 jaar geleden…

  Of het verstandig is weet niemand maar elke stap die je vooruit wil maken zal je toch door het diepe moeten doen. Je weet nooit wat voor gevaren daar op de loer liggen. De mens is gewoon een nieuwsgierig soort en wil graag vooruit. Zonder in de toekomst te kijken waren we ook niet waar we nu zouden zijn.

  Ben in ieder geval benieuwd wat NASA te melden heeft, in eerste instantie dacht (hoopte) ik dat het om microben ging, maar uit andere berichten die ik heb gelezen blijkt het niet te gaan om levende organismes.

 8. Vincent

  De ontdekking heeft, naar het schijnt, inderdaad te maken met arseen.

 9. bladerunner

  Het echt serieus speuren naar buitenaards leven (SETI dus) vond pas plaats sinds de jaren ’70 maar werd vaak door het Amerikaanse congres belachelijk gemaakt. Tot op de dag van vandaag zijn er geen serieuze kandidaat signalen opgevangen die van onnatuurlijke oorsprong zijn. (Dus uitgezonden door buitenaardse beschavingen.)
  Wat natuurlijk niet wil zegen dat “ze” niet bestaan. Volgens een nieuwe “telling” zou ons heelal uit 300 triljard sterren bestaan. Dat is 300 gevolgd door 21 nullen. Op dit moment zijn er haast 500 extrasolaire planeten ontdekt. Waarvan een klein deel aardachtig en sommige met een atmosfeer. Hoewel sommige van die planeten vrij ver staan (b.v.b. 200 parsec) staan ze “in de buurt” vergeleken met de afmetingen van ons Melkweg stelsel. Het gebied is dus een fractie van wat er nog verder te vinden valt. De redenatie dat wij de enigen zouden zijn slaat dan ook nergens op en is vreselijk arrogant.
  Dat wij (of buitenaardse) nog nooit een signaal hebben opgevangen komt uiteraard door de enorme afstanden. Maar niet alleen daardoor: door die zelfde grote afstand is het erg moeilijk om kunstmatige signalen te scheiden van de natuurlijke. Ook de komst van digitale communicatie gooit roet in het eten. Een normaal ouderwets TV signaal (dat automatisch het heelal in verdwijnt) verschilt namelijk sterk van een natuurlijk signaal, maar ga je dit TV signaal digitaliseren dan ziet het er voor de ontvanger uit als ruis dat lijkt op straling van b.v.b. een ster. Er van uitgaand dat een buitenaardse beschaving na “hun” uitvinding van de radiotelescoop uiteindelijk ook het digitale tijdperk zullen betreden, zorgt er dus voor dat het voor ons zeer moeilijk wordt dit signaal te onderscheiden van al de andere. De hoeveelheid rekenwerk die dat vraagt heeft ons genoodzaakt om projecten zoals SETI@Home in het leven te roepen (waarmee consumenten hun steentje kunnen bijdragen) omdat er voor de grote mainframes computers te weinig computertijd kan worden vrijgemaakt.

  Zelfs als we heel conservatief zijn en stellen dat slechts 0,1% van alle sterren planeten bevat, en van die planeten weer 0,1% met leven, en daarvan weer 0,1% met intelligent leven en daarvan weer 0,1% met leven dat op zijn minst ons niveau heeft bereikt hou je nog altijd 300 miljard (300000000000) beschavingen over tussen die 300 triljard sterren. En om maar weer even “Contact” te quoten: “Als we de enigste zijn, is dat wel een enorme verspilling van ruimte”

 10. Gatekeeper.

  Speculaties, Speculaties,Speculaties ….het komt goed en ik ga jullie lezers het bewijs leveren dat het buitenaardse al hier is sla op wat je net hebt gelezen en denk aan deze woorden terug……

 11. Menno

  En als je dan bedenkt wat het niveau van communicatie er meestal is tussen ons soort mensen op deze uiterst nietige planeet aarde dan vraag je je af of je eigenlijk wel wilt communiceren. Hoe lang duurt het niet voor je antwoord terug krijgt ? Leuke gesprekjes worden dat. “Ja dat zei je trimiljard jaar geleden nou wel maar ik ben het daar niet mee eens”…

 12. bladerunner

  @Gatekeeper:
  Ik wacht met spanning op dat “bewijs”.

 13. bladerunner

  Wat de ontdekking betreft van deze “Arseen bacterie”, Dat is wel iets dat ons aan het denken moet zetten over de mogelijkheden die er zijn voor buitenaards leven (e.v.t. op de manen van Jupiter of Saturnus).
  Dat één van de bouwstenen (in dit geval fosfor) in het DNA molecuul vervangen kan worden voor niks minder dan het voor ons zeer giftige Arseen geeft aan dat er dus meer elementen moeten zijn waar leven op gebaseerd kan zijn. De 6 elementen waarvan wij tot nu toe aannamen dat deze “verplicht” aanwezig moeten zijn staat nu op zeer losse schroeven. Leven kan dus kennelijk ook gebaseerd zijn op andere combinaties, en dat betekend dat we nu dus op zijn minst óók moeten gaan zoeken naar de aanwezigheid van Arseen bij manen of planeten. Net als dat het grotere aantal in het heelal aanwezige sterren de kans vergroot, wordt de kans nu ook groter door de acceptatie van Arseen als bouwsteen voor leven.

 14. Gatekeeper.

  Ja joh allerlei theorien, prachtig om mee beziig te houden …. tenminste wat ze jou willen laten zien, simpele bacterien die opeens als buitenaards worden beschouwd ? wat een ontdekking van Nasa. 1964 de eerste man op de maan en 46 jaar later een bacterie ontdekken wouw ! laat je niets wijs maken ! We kijken tot aan de rand van het universum met onze telescopen en dan heb ik het nog niet eens over technologien elder verkregen denk aan Roswell. We zijn niet meer naar de maan geweest? we hebben een sonde naar mars gestuurd maar verder niets ontdekt ? o ja we hebben een ruimtestation die mijoenen heeft gekost om een aantal mensen constant mee te bemannen ? ik zal een ding verklappen hebben jullie wel eens van poorten gehoord die naar andere demensies leiden ! ze koen en gaan wanneer ze willen , maar oke laten wij ons maar bezig houden met bacterien dit is tenslotte minder beangstigend, want je moet er toch niet aan denken dat ze opeens voor je deur staan. wij mensen denken echt dat wij superieur zijn in het heelal ja bacterien lekker veilig !

 15. bladerunner

  Zeker te veel naar de X-Files gekeken he? (of Independance day?)
  Poorten naar andere dimensies? Je bedoeld wormgaten en zo? Ook pure theorie dus.
  Roswell? Vage filmpjes die niets bewijzen.
  Wie zegt dat wij ons superieur vinden? Waar lees je dat? Superieur aan wat dan? Er is geen vergelijking met iets te maken.
  En de eerste landing op de maan (zelf dat heb je niet goed) was 1969.

  Dit is een serieuze site over astronomie hoor, geen site voor halfbakken fantasieën…

 16. Gerrit

  Nasa had weer een wat goed nieuws nodig in deze barre tijden, het is non nieuws. Er is geen bacterie aangetroffen wat leeft op basis van arsenicum maar bewerkt is in een lab met arsenicum waarbij opgemerkt dient te worden dat arsenicum en fosfor chemisch vergelijkbaar zijn. Allerminst overtuigend. Indien wij zoeken naar contact met buitenaardsen moeten wij ons realiseren dat dergelijk contact mogelijk is met beschavingen die verder zijn in de ontwikkeling dan wij: beschavingen welke controle hebben op energie en materie(type 1 beschaving) en niet destructief zijn zoals wij of ze zijn verder in de evolutie en beheersen tijd en materie (type 2 beschaving) om hun planeet te verplaatsen bv. Wij zitten in een overgangsfase naar type 1 beschaving en daarom zijn wij net zo interessant als de pinguins voor olifanten. Ik zie eerder gebeuren dat een eventueel contact vergelijkbaar zal met het eerste contact van de spanjaarden met de indianen van amerika en dat liep niet goed af.

 17. bladerunner

  @Gerrit:
  Dat de bacterie onder laboratorium condities op Arseen basis verder kon leven betekend dus, dat als door wat voor oorzaak dan ook de natuurlijke omgeving van die bacterie een zelfde verandering ondergaat die bacterie óók gewoon verder blijft leven. M.a.w: als onze Aarde in het begin toen er dus alleen nog maar bacteriën bestonden in de zee een dergelijk milieu had gehad, is het heel waarschijnlijk dat de latere levensvormen (dus ook wij) een totaal ander DNA zou hebben gehad (met Arseen dus i.p.v. fosfor) Je mag misschien niet overtuigd zijn, maar dat komt omdat de meeste mensen het grotere plaatje niet zien van dergelijke ontdekkingen.

 18. Jaap

  Er zijn zo ongelooflijk veel sterrenstelsel met daar weer zo heel veel sterren in, daar moeten nog veel meer planeten omheen draaien, tel dan er bij op in welke omstandigheden leven kan voor komen. Moeten we niet gewoon zeggen dat het buitenaardse leven al gewoon bewezen is? We hebben dit met evolutie ook gedaan en kijk hoe goed het werkt! Het nodige bewijs levert zichzelf toch wel met de jaren. Geen zorgen daarover. Bovendien werkt het veel makkelijker als iedereen dezelfde kant op werkt.

 19. Gatekeeper.

  Bladerunner, wordt aub niet boos, we zijn van het zelfde materiaal gemaakt tenslotte, je hebt helemaal gelijk over de datum van de maanlanding en sorry dit is inderdaad een serieuze site over astronomie. mijn diepste exuses.
  Dit wordt ook mijn laatste berichtje ik zie dat het erg moeilijk is om open te staan voor andere zaken MAAR ALS NASA HET VERTELD IS HET ECHT NATUURLIJK ! wat ik heb zijn geen wazige beelden etc, nee ik kan het aantonen ik moet het er alleen erg voorzichtig mee zijn omdat dit mensen erg kan beschadigen mensen zullen erg in de war raken en paniek raken.
  Ik ben net als jullie altijd serieus bezig met astronomie bezig geweest, heb zelf in de vliegtuigbouw gewerkt en aan aandrijvingen gesleuteld van toestellen, werk nu als ambtenaar bij justitie al 16 jaar, maar ik weet nu dat het allemaa anders in elkaar zit !
  .
  Kijk in de tussentijd maar naar de documentaire FASTWALKERS misschien opend dit jullie ogen een beetje,
  Heb geduld de naam Gatekeeper zal julie nog lang heugen, veel geluk en sterkte met het ontdekken

  Ronald.

 20. Hans

  @ Jaap

  Zolang we niet weten hoe groot de kans op onstaan van leven is (1 op de 3 met 21 nullen? 😉 lijkt me dat een slecht uitgangspunt. Bewezen is het sowieso niet (net zo min als de evolutietheorie overigens, wat nog altijd een wetenschappelijke theorie is – wil dus zoveel zeggen dat het past op alle waarnemingen en er geen tegenbewijs is).

  Bewijs heb je pas als je het echt gevonden hebt.

  Verder is het nog wel interessant om je af te vragen wat ‘level’ precies is – er bestaat wel een definitie, maar hoe bruikbaar die is?

  @ Gatekeeper:
  Om de schrijver van Contact te citeren: “An extraordinary claim requires extraordinary evidence”. Van geen van de zaken die je vermeldt is dat er.

  En als je zo voorzichtig moest zijn zou je dat niet zo posten.

 21. Gatekeeper.

  En die extraordinary evidence heb ik !! het enige wat ik vraag van jullie is gebruik je zintuigen je hebt echt geen Hubble nodig, onthou de naam Gatekeeper.

 22. bladerunner

  @ Gatekeeper:
  Ik ben niet boos hoor, maar het komt geregeld voor dat ook de beheerder van de site moet ingrijpen om te voorkomen dat men erg off-topic gaat met eigen overtuigingen waarvoor geen enkele wetenschappelijke basis is waardoor je in de pseudo-wetenschap terecht komt of allerlei vage complot theorieën of het geloof.

  @Hans:
  Ik ben het wel eens met de aanname (van Jaap) dat er stomweg buitenaards leven moet zijn ook al hebben wij daar geen echt bewijs voor. Dat bewijs zullen we waarschijnlijk nooit vinden, tenzij er op een planeet of maan binnen ons zonnestelsel leven blijkt te zijn (want dat is ook buitenaards). Ook als het slechts bacteriën zijn mag (moet je zelfs) over leven spreken, want dat waren op aarde óók de eerste simpele levensvormen. De evolutietheorie mag dan wel een theorie zijn, maar het is heel aannemelijk dat al het leven uit de simpelste vorm is voortgekomen, namelijk eencellige diertjes. Bewijs voor leven buiten ons zonnestelsel wordt vanwege de afstand natuurlijk erg moeilijk. Maar om mij zelf even te quoten uit de post van 2 december:

  Zelfs als we heel conservatief zijn en stellen dat slechts 0,1% van alle sterren planeten bevat, en van die planeten weer 0,1% met leven, en daarvan weer 0,1% met intelligent leven en daarvan weer 0,1% met leven dat op zijn minst ons niveau heeft bereikt hou je nog altijd 300 miljard (300000000000) beschavingen over tussen die 300 triljard sterren. En om maar weer even “Contact” te quoten: “Als we de enigste zijn, is dat wel een enorme verspilling van ruimte”

  Vergeet verder niet dat ons zonnestelsel “pas” 4 a 5 miljard jaar bestaat en dat er ± 300 triljard sterren in het heelal zijn. Het zou wel heel vreemd zijn als wij de enigste waren, want dat zou betekenen dat de kans op leven hooguit 1 op de 300 triljard is terwijl we alleen al hier op Aarde een gigantische verscheidenheid aan levensvormen hebben. Er is leven dat in heetwaterbronnen voor komt als zowel in het ijs op de polen. We hebben insecten zoals de kakkerlak die al bestond in de tijd van de dinosaurus en die sterke radioactieve straling kan overleven en we hebben dieren die b.v.b. 100 keer langer zonder water kunnen als de mens. Projecteer dat nu eens op de vele mogelijkheden die andere planeten zouden kunnen bieden. Als wij zien dat een bacterie door invloeden van buitenaf Fosfor in zijn DNA kan vervangen door Arseen en dan gewoon blijft leven, dan betekend dat gewoon dat de verscheidenheid aan leven nog veel groter kan zijn dan hier op Aarde. Dus: ja voor mij is het eigenlijk al bewezen: buitenaards leven bestaat.

 23. Gast

  @ Gatekeeper:
  Kom eens met dat bewijs dan, zeggen dat je bewijs hebt en het vervolgens niet geven komt alleen maar over alsof je een beetje interessant probeert te doen op de niburu manier. niburu beweert ook al jaren bewijs te hebben maar komt niet verder dan wat nieuwsfeiten verdraaien, vage filmpjes en fantasieverhalen waar ze zogenaamd wetenschappelijk bewijs voor hebben maar nooit het bewijs tonen.

 24. Ger

  Dat zou allemaal wel waar zijn wat men hier zegt, maar vergeet een ding niet dat, dat als er ander leven zou zijn in welke vorm dan ook.
  wat wij niet weten.
  Wij zelf gaan er vanuit dat het zelfde behoort te zijn dan de onze, wat onwaarschijnlijk is. Volgens onze begrippen moeten wij het zelfde zijn dan de ander intelligentie .Als dat zo is moet de planeet in de zelfde omstandigheden zijn als de Aarde. En de afstanden zijn te groot om te communiceren. Wat je ook bedenkt, het is allemaal gespeculeerd op veronderstellingen wat in feite ook een factor is en geen bewijs.

Reacties niet meer mogelijk.