Russische satellieten storten in zee na lancering

  • Post Author:
  • Post Category:Nieuws

De lancering van een drietal satellieten van Russische makelij afgelopen zaterdag is volgens verschillende bronnen mislukt. De satellieten, die met een vanaf het Baikonoer Cosmodrome in Kazachstan gelanceerde Proton-raket in een baan om de aarde gebracht hadden moeten worden, zijn naar verluidt kort na vertrek in de Stille Oceaan terechtgekomen, om precies te zijn ten noorden van Hawaï. Dat heeft een woordvoerder vandaag bevestigd.

Aan boord van de reusachtige raket bevonden zich drie satellieten die deel uit moesten gaan maken van het Russische Glonass-M-programma, een systeem voor satellietnavigatie. Het programma, waar in de afgelopen jaren al 26 andere vaartuigen voor in de ruimte werden gebracht, vormt de tegenhanger van het Amerikaanse GPS-systeem, dat zowel voor civiel als militair gebruik is ontworpen. Met de lancering van de in zee gestorte satellieten zou de laatste hand gelegd worden aan het systeem van de Russen.

De drie navigatiesatellieten zijn volgens onbevestigde bronnen ongeveer 1500 kilometer ten noordwesten van de stad Honolulu terechtgekomen nadat de raket die ze in een baan om onze planeet moest zien te brengen acht graden uit koers raakte. Het feit dat het drietal in een moeilijk in kaart te brengen gebied is beland, maakt het vrijwel onmogelijk om te bepalen waar de vaartuigen precies terecht zijn gekomen.