Bij Venus gearriveerde Japanse ruimtesonde in de problemen

  • Post Author:
  • Post Category:Nieuws

Na een interplanetaire reis van meer dan zes maanden arriveerde een ruimtevaartuig van Japanse makelij gisteren bij onze buurplaneet Venus, maar het lot van haar missie om de extreme weeromstandigheden op de zeer warme planeet te bestuderen is onzeker. De driehonderd miljoen dollar kostende ruimtesonde Akatsuki moest gisteren na aankomst haar stuurraketten laten ontbranden om in de beoogde langgerekte baan om de met wolken bedekte wereld te komen draaien.

De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA liet weten dat de ontbranding van Akatsuki’s stuurraketten, vlak voordat het vaartuig achter Venus zou verdwijnen en er 22 minuten geen radiocontact zou zijn, geslaagd is. De periode waarin er geen radiocontact mogelijk was, duurde echter veel langer dan verwacht: zo’n anderhalf uur. Vermoed wordt daarom dat de ruimtesonde niet in de beoogde baan om onze buurplaneet terecht is gekomen en niet al haar communicatie-antennes naar behoren werken.

Akatsuki werd op 20 mei dit jaar samen met de ruimtesonde Ikaros, dat met behulp van een uit zonnepanelen bestaand zonnezeil zelf energie opwekt, gelanceerd en is ontwikkeld om Venus’ wolken, atmosfeer en weer gedurende twee jaar in ongekend detail in kaart te brengen. Met de missie wil men het antwoord vinden op de vraag waarom de planeet een onbewoonbare wereld met dikke wolken van zwavelzuur en oppervlaktetemperaturen die hoog genoeg zijn om lood te doen smelten is geworden.

Het team dat zich bezighoudt met Akatsuki hoopt snel uitsluitsel te kunnen geven over de voortzetting van de missie.