Gigantische uitbarsting gezien op zonneoppervlak

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Op het oppervlak van de zon heeft gisteren een enorme uitbarsting plaatsgevonden. Het ‘mega-filament’ van zonnemagnetisme kwam, zoals verwacht, gisteravond in uitbarsting, hetgeen tot gevolg had dat een naar schatting 700.000 kilometer lange protuberans de ruimte in werd geslingerd. Het Solar Dynamics Observatory, een zonneobservatorium dat onze ster voortdurend in de gaten houdt, wist bijzondere opnamen van de eruptie te maken.

De bovenstaande beelden laten het zonneoppervlak zien in ultraviolet licht. In zichtbaar licht zou het licht van het extreem dunne materiaal in de protuberans totaal overstelpt worden door de intense uitstoot van straling dat afkomstig is van het zonneoppervlak. Alleen wanneer het grootste deel van het licht van onze ster weggefilterd wordt en het licht dat afkomstig is van het plasma in de protuberans overblijft, kunnen we iets zien van de uitbarsting.

De betreffende eruptie was niet gericht op onze planeet. In het geval dat de coronale massa-ejectie, zoals een vlam als deze ook wel genoemd wordt, richting de aarde was uitgestoten, zou deze hoogstwaarschijnlijk magnetische stormen rond de polen van onze planeet veroorzaakt hebben. Omdat dat niet gebeurd is, is de kans op het verschijnsen van poollicht klein.

Deze post heeft 6 reacties

 1. raybian

  dan toch 2012

 2. pavre

  @raybian, ja en daarna 2013.. hier is geen niburu website 😉

 3. bladerunner

  Oh please.. géén 2012 onzin he? Stel liever een wetenschappelijke vraag of zo….

 4. DeEchte

  Ik ben benieuwd wat er precies onzin zou zijn aan dat 2012 gedoe. Ik zou dergelijke uitspraken graag wetenschappelijk onderbouwd willen zien.

 5. bladerunner

  @DeEchte:
  Ronald heeft je al een aardig eind op weg geholpen, maar ik zal er nog een schepje bovenop doen:
  De mensheid heeft in zijn geschiedenis al talloze malen jaren voorspeld waarin we ten onder zouden gaan. Elke keer als er in de middeleeuwen een komeet was te zien was het weer zover. Tegenwoordig weten we wat een komeet is en bestuderen we hem als er een aankomt. We sturen er zelfs ruimtevaartuigen naar toe!
  Nu staat er in dit artikel: “Gigantische uitbarsting gezien op zonneoppervlak” en wat doen we: we roepen dat de wereld vergaat!? Laat ik je vertellen dat deze uitbarstingen vaker dan je wilt weten voorkomen en dat ze volkomen normaal zijn voor de meeste sterren. Alleen konden we ze vroeger niet zien of hoorden we er niets over omdat internet nog niet bestond en er geen plaats was voor dergelijk nieuws op de TV of radio. Maar ze vonden wél plaats en we leven nog steeds!

Reacties niet meer mogelijk.