Zouden we bomen kunnen ontdekken op andere werelden?

  • Post Author:
  • Post Category:Nieuws

Wanneer een boom op een andere wereld dan de onze omvalt, zouden we dat dan merken? Christopher Doughty van de Universiteit van Oxford en Adam Wolf van de Princeton-universiteit denken van wel. Volgens hen zorgt de schaduw van bomen ervoor zorgt dat de hoeveelheid licht die een planeet reflecteert verandert wanneer het zijn moederster omcirkelt. Wanneer een planeet vanaf de aarde gezien achter zijn metgezel staat, zouden de bomen een kleine zichtbare schaduw werpen.

Planten en enkele microben op het aardoppervlak weerkaatsen een groot deel van het nabij-infrarode licht dat in aanraking met ze komt, omdat absorptie voor oververhitting tijdens de fotosynthese zou zorgen. Daaruit vloeit de suggestie voort dat iedere exoplaneet waarvan het gereflecteerde nabij-infrarode licht een uitschieter vertoont, mogelijk leven in de vorm van planten herbergt. Toekomstige telescopen zouden volgens de onderzoekers in staat moeten zijn om deze veranderingen in de helderheid in kaart te brengen.

De nieuwe methode kan een helpende hand bieden bij het onderscheiden van werelden met simpel fotosynthetisch leven, zoals algen en bacteriële matten, en planeten waar de noodzaak voor licht en de verdeling van water en voedingsstoffen de evolutie van vertake, boomachtige levensvormen aandreef.

Nancy Kiang van NASA’s Goddard Institute for Space Studies in New York vindt het idee van de onderzoekers interessant, maar geeft aan dat steile bergen op een planeet voor een soortgelijk effect kunnen zorgen. Volgens Wolf zijn er op een aardachtige planeet die tekenen van erosie en plaattektoniek vertoont echter weinig opvallende geologische kenmerken te vinden. Zo heeft slechts minder dan één procent van het aardoppervlak een helling van 45 graden of meer.

Deze post heeft een reactie

  1. SD

    Klinkt op zich wel plausibel, alleen als “ze” dan niet t verschil kunnen zien tussen een berg of een boom, is t wel lastig. Zeker goede out of the box gedachte, hopelijk om 10 jaar zo geperfectioneerd dat het wel precies is.

    Misschien kunnen ze ook meteen meten of er CO2 in de atmosfeer zit. Heb je misschien een extra punt om op te focussen voor mogelijk leven.

Reacties niet meer mogelijk.