Marsrovers Spirit en Opportunity al zeven jaar op Mars

  • Post Author:
  • Post Category:Nieuws

Terwijl we hier op aarde enkele dagen geleden vierden dat we in een nieuw jaar aan zijn beland, vieren twee robots op Mars deze maand hun eigen mijlpaal: ze verblijven al maar liefst zeven jaar op de rode planeet. De rover Spirit, niet veel groter dan een golfkarretje, landde op 4 januari 2004 op onze buurplaneet. Zijn ‘broertje’ Opportunity maakte drie weken later, op 25 januari, contact met de het Martiaanse oppervlak. Het tweetal zou oorspronkelijk negentig dagen onderzoek blijven verrichten.

Spirit kwam in het voorjaar van 2009 vast te zitten in los zand en hield in maart 2010 op te communiceren met de aarde. Men denkt echter dat het contact met de rover in één van de volgende maanden nog hersteld zou kunnen worden. Het karretje reed al sinds 2006 met een defect wiel en om die reden was men genoodzaakt om het voertuig achteruit te laten rijden.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Opportunity is ondertussen in een laag tempo op weg naar een grote krater genaamd Endeavour. De rover naderde de rand van de krater afgelopen maand tot op slechts 2,5 meter en stuurde talloze beelden naar de aarde die samen de bovenstaande panorama vormen. Daarop zijn naast de krater de zonnepanelen en de antenne van Opportunity zichtbaar.

In de bijna 2500 dagen dat het tweetal zich bevindt op het oppervlak van planeet Mars hebben de voertuigen het inzicht in de rode planeet grondig veranderd. De rovers stuitten op bewijs voor het feit dat onze buurplaneet in een ver verleden veel natter en warmer was en maakten de weg vrij voor toekomstige missies naar de planeet door nieuwe technologieën te testen en aan onderzoekers te laten zien wat er mogelijk is. Het tweetal bracht Mars dichterbij ons dan ooit.

Afbeelding: NASA/JPL/Cornell, Oliver de Goursac

Deze post heeft 2 reacties

  1. john beton

    Vreemd dat deze beelden en info vrijgegeven worden, na zoveel jaren, alles is toch strikt geheim tegenwoordig.
    Waarom ???

  2. nuniet

    @john beton, hoe kom je daarbij.. nasa heeft zelfs websites aan hun besteed waar een hele hoop op te vinden is

Reacties niet meer mogelijk.