Morgen zonsverduistering: tijden, weersvooruitzichten en live webcasts

  • Post Author:
  • Post Category:Nieuws

Morgenochtend zal er in ons land, mits de weergoden ons goed gezind zijn, een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar zijn. Tussen 8:02 uur en 10:40 uur wordt onze ster bedekt door de maan, waarbij het maximum van de eclips bereikt wordt om 9:17 uur. Ongeveer 77% van de diameter van de zonneschijf gaat op dat moment schuil achter onze natuurlijke satelliet. Vanwege de lage stand van de zon ten tijde van de eclips en de slechte weersvooruitzichten zal het enige moeite kosten om de zonsverduistering te kunnen aanschouwen.

Blik op de zon ten tijde van het maximum (in zuidoostelijke richting)

Waar en wanneer te kijken
Vanuit Nederland zal het begin van de eclips niet te zien zijn. Vanaf 8:02 uur ontstaat er een ‘hap’ uit de zon, terwijl de zonsopkomst pas – afhankelijk van de positie van de waarnemer – tussen 8:39 uur en 8:54 uur plaatsvindt. Dat betekent dat het begin van de verduistering niet zichtbaar is vanuit ons land.

Tijdens het maximum, rond 9:17 uur, staat de zon slechts 2 tot 4 graden boven de horizon. Om die reden is het een vereiste om een vrije blik op de zuidoostelijke horizon te hebben om de eclips optimaal te kunnen bekijken. Hoe oostelijker je je bevindt, hoe groter de afstand tussen de zon en de horizon.

Om omstreeks 10:40 uur is de zonsverduistering ten einde. In Utrecht staat de zon op dat moment 10 graden boven de horizon.

Hoe veilig te kijken
Het makkelijkste en goedkoopste dat gebruikt kan worden om veilig naar de zon te kijken is een eclipsbrilletje. Een eclipsbrilletje bestaat uit een dun zwart laagje folie, dat slechts een heel klein deel van het zonlicht doorlaat. Een lasglas is ook geschikt om naar de zon te kijken, mits het glas sterk genoeg is. Dat wil zeggen dat het lasglas een factor van minimaal dertien moet hebben.

Wanneer je meer details van de zon wilt zien, kan een telescoop met zonnefilter gebruikt worden. Mocht je niet in het bezit zijn van een zonnefilter, maar wel van een telescoop van het type refractor of een verrekijker, dan kan je het beeld ook projecteren. Richt de telescoop of verrekijker op de zon en zorg dat het beeld achter het gebruikte instrument wordt geprojecteerd wordt op een vel papier of een stuk karton.

Let op: kijk nooit direct naar de zon met een telescoop, verrekijker of het blote oog.

Weersvooruitzichten
Volgens het KNMI is het komende nacht wisselend bewolkt en dinsdag overdag half tot zwaar bewolkt. Het is dus hoogst onzeker of er een glimp van de zonsverduistering opgevangen kan worden, maar het is wel de moeite waard om een poging te wagen. Mocht het nevelig zijn, dan kan de eclips mogelijk ook bescherming zonder bekeken worden.

Live webcasts
Nergens ter wereld vindt een totale zonsverduistering plaats. De eclips is zichtbaar in west-Azië, het Midden-Oosten, noord-Afrika en het grootste deel van Europa. Mocht het weer niet meewerken, dan is de verduistering te volgen via verschillende webcasts in het buitenland.

Een overzicht:

Afbeelding: Stellarium