Dankzij een nieuwe studie hebben onderzoekers de eerste nauwkeurige schatting van hoeveel sneller de kern van de aarde in vergelijking met de rest van de planeet draait weten te maken. Het was al langer bekend dat de aardkern sneller draaide, maar men heeft nu ontdekt dat eerder gemaakte schattingen onjuist waren en dat de kern veel langzamer beweegt dan eerder werd verondersteld – slechts één graad in een miljoen jaar in plaats van één graad per jaar.
Geofysici hebben dit weten te bepalen door gebruik te maken van seismische ruimtegolven die zich door het binnenste deel van de aardkern verplaatsen – ongeveer 5200 kilometer onder het aardoppervlak – en vergeleken hun reistijd met die van golven die afkomstig zijn van het oppervlak van de binnenkern. Met behulp van het verschil tussen de reistijden van deze golven kon men de verschuiving van de grenzen van de twee halfronden en de snelheid waarmee de binnenste kern groeit in kaart brengen en aan de hand hiervan kon een schatting van rotatiesnelheid gemaakt worden.
Hoewel het binnenste deel van de aardkern zich ver onder onze voeten bevindt, is de invloed van zijn aanwezigheid op het aardoppervlak groot. Door de groei van de binnenkern komt er warmte vrij wanneer het materiaal stolt, hetgeen voor convectie in de stroming in het buitenste deel van de kern zorgt. Dit proces genereert het aardmagnetisch veld. Zonder het magnetisch veld zou het aardoppervlak niet beschermd worden tegen zonnestraling en zou het leven op onze planeet niet kunnen bestaan.