Scepsis rond vondst ‘buitenaardse’ fossiele bacteriën

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Richard Hoover, gerenommeerd wetenschapper van de ruimtevaartorganisatie NASA, claimt op kleine fossielen van buitenaardse levensvormen gestuit te zijn in de overblijfselen van een meteoriet. Het onderzoek waaruit dat blijkt werd, samen met foto’s van de microscopische regenworm-achtige schepsels, afgelopen vrijdag gepubliceerd in Journal of Cosmology, dat gratis online verkrijgbaar is. De resultaten hebben tot zowel opwinding als scepsis geleid en zullen binnen afzienbare tijd bekeken worden door een groot aantal experts.

Hoover sneed de fragmenten van verschillende soorten koolstofhoudende chrondrieten, een zeldzame klasse meteorieten die relatief grote hoeveelheden water en organische materialen kan bevatten, open en bestudeerde ze met een krachtige microscoop. Hij stuitte op bacterie-achtige schepsels die hij “inheemse fossielen” noemt en buiten de aarde ontstonden, alvorens ze op onze planeet terechtkwamen. Dit zou betekenen dat leven overal te vinden is en dat het aards leven mogelijk elders het levenslicht zag.

Studies die suggereren dat buitenaardse microben in op aarde terechtgekomen meteorieten gevonden kunnen worden zijn niet nieuw en hebben in de afgelopen jaren tot een flinke discussie geleid over hoe dergelijke levensvormen in de ruimte hebben kunnen overleven en waar ze mogelijk kunnen zijn ontstaan. “Hoewel Hoover een zeer gerespecteerde wetenschapper en astrobioloog is, hebben we gezien de controversiële aard van zijn ontdekking honderd experts en enkele duizenden wetenschappers uitgenodigd om het onderzoek aan een kritische analyse te onderwerpen”, aldus Rudy Schild van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.

De commentaren zullen naar verwachting tussen 7 en 10 maart aanstaande gepubliceerd worden.

Afbeelding: 123RF

Deze post heeft 4 reacties

 1. Gast

  Interessante links Johan, dat zet deze ontdekking toch in een ander perspectief.

 2. antineutraal

  Ik wist niet dat bacteriën ook fossielen kunnen worden. Het zal moeilijk zijn te bepalen welke reacties er geweest zijn in die stoffen, lijkt me.

 3. Kirsten

  Helaas, maar de tweede link http://www.batse.msfc.nasa.gov/colloqui.. werkt niet. Het is niet compleet. Niet als je er op klikt, maar ook niet al je de snelkoppeling kopieert. Jammer. Maar de eerste is uiterst interessant, en inderdaad… Als je dat artikel gelezen hebt ga je er toch wel eventjes anders tegen aan kijken.

Reacties niet meer mogelijk.