Grote asteroïde passeert aarde aan het einde van het jaar

  • Post Author:
  • Post Category:Nieuws

In november dit jaar zal één van de grootste potentieel gevaarlijke asteroïden die rondzweven in het zonnestelsel – als het gaat om de kans op een botsing met de aarde – onze planeet op een betrekkelijk kleine afstand passeren. De afstand tussen de aarde en de asteroïde 2005 YU55, een rots met een diameter van vierhonderd meter, bedraagt op 8 november slechts iets meer dan driehonderdduizend kilometer, wat overeenkomt met 0,85 keer de afstand tussen onze planeet en de maan.

Het komt slechts één keer in de pakweg dertig jaar voor dat een asteroïde van een dergelijke grootte onze planeet tot op een dergelijke kleine afstand nadert.

Vanwege de grootte van het object en de betrekkelijk kleine afstand tussen de asteroïde en de aarde in november krijgen onderzoekers de unieke mogelijkheid om het object zeer goed in kaart te brengen tijdens een serie van radarobservaties en waarnemingen in zowel zichtbaar als infrarood licht. De voorbereidingen daarvan zijn al in volle gang.

2005 YU55 is een langzaam om zijn as draaiende ‘aardscheerder’ die vanwege zijn grootte en nabijheid van de aarde als “potentieel gevaarlijk” beschouwd wordt. Het object werd voor het eerst gezien op 28 december 2005.

Afbeelding: Arecibo Observatory

Deze post heeft 2 reacties

  1. Slakkie

    Volgens De NASA animaties Gáát Die Mét Een RÒT Váárt Der Snelle Meteoriétensóórten Van Zéker 2 Tot Viér Maal De Snelheid Van de Aarde Di 30 KMps = 60 Tó t 120 KMps. Niét Zitten Dútten DÙS in September!

  2. lala

    november

Reacties niet meer mogelijk.