Meest massieve verafgelegen object ooit ontdekt

  • Post Author:
  • Post Category:Nieuws

Een team van onderzoekers heeft het meest massieve verafgelegen cluster, het 1,3 duizend biljoen zonnemassa’s wegende object SPT-CLJ2106-5844, tot op heden gevonden. Met deze massa, ruim duizend keer groter dan die van de Melkweg, is het cluster het meest massieve object dat tot op de dag van vandaag is ontdekt in het verafgelegen deel van het universum. Er bestaan dan wel enkele andere clusters die nog veel massiever zijn, maar omdat deze op een veel kleinere afstand van ons verwijderd zijn, hebben ze miljarden jaren langer de tijd gehad om materie te ‘verorberen’ en aan massa te winnen.

Sterrenstelsels maken in de meeste gevallen deel uit van een groep. Ons eigen melkwegstelsel en haar lokale buurtgenoten van ongeveer vijftig stelsel bevinden zich bijvoorbeeld aan de rand van het Virgo-cluster, een verzameling van 1200 tot 2000 sterrenstelsels. Dergelijke clusters zijn de meest massieve objecten in het universum en hun bestaan te danken hebben aan kleine variaties in de dichtheid van de materie in het vroege universum. Aan de hand van de aantallen waarin ze voorkomen en hun massa kan men kosmologische modellen testen.

Met behulp van waarnemingen uitgevoerd met de South Pole Telescope wisten de onderzoekers in de zoektocht naar de karakteristieke helderheidsdalingen die veroorzaakt worden door dit soort clusters ongeveer drie procent van de hemel in kaart brengen. In de verzamelde gegevens was het cluster in kwestie al gauw gevonden, waarna de eigenschappen van het hete gas dat het bevat en de afstand tussen onze planeet en het cluster werd bepaald. Het cluster is 7,5 miljard lichtjaar van ons verwijderd en is zeer zeldzaam, of mogelijk zelfs uniek, in het vroege universum.

Afbeelding: CfA

Deze post heeft een reactie

  1. Henk Beulakker.

    Nagenoeg onvoorstelbaar om te beseffen hoeveel sterren en sterrenstelsels zeer ver uit elkaar zich bevinden. Kortom hoe groot het heelal is. Ik stel me het zo voor: op het oppervlak van Nederland leg je in iedere stad en dorp een muntstuk, voorstellend de grootte van een ster. Dan heb je de verhouding van hoe ver sterren(stelsels) uit elkaar liggen.

Reacties niet meer mogelijk.