‘Europa verdwijnt langzaam onder Afrika’

  • Post Author:
  • Post Category:Nieuws

Een team van onderzoekers onder leiding van Rinus Wortel van de Universiteit van Utrecht heeft aangetoond dat het continent Europa langzaam onder Afrika schuift en zodoende een nieuwe subductiezone ontstaat. De twee continenten komen al vele miljoenen jaren samen, waarbij de noordelijke rand van de Afrikaanse tektonische plaat in een langzaam tempo onder de Euraziatische plaat verdwijnt. De nieuwe studie van Wortel en collega’s laat echter zien dat dit proces is vastgelopen en de rollen langzaam maar zeker aan het omdraaien zijn.

Een groot deel van de noordelijke Afrikaanse plaat is inmiddels in de aardmantel getrokken, maar het resterende deel van de Afrikaanse landmassa is te licht. Omdat dit het geval is, verwacht Wortel dat de rollen binnen niet al te lange tijd om zullen draaien, waarbij de zwaardere Euraziatische plaat onder de Afrikaanse plaat verdwijnt en een nieuwe subductiezone wordt gevormd.

Het proces zou kunnen resulteren in een verhoogd risico op seismische activiteit in het Middellandse Zeegebied. Volgens wetenschappers steken Europese landen, met name mediterrane landen, nog te weinig moeite in een systeem dat moet waarschuwen voor tsunami’s die kunnen ontstaan door zeebevingen. Terwijl aardbevingen in het gebied meestal minder krachtig zijn dan bevingen in de zogeheten Pacific Rim, waar de landen gelegen rond de rand van Pacifische Oceaan deel van uitmaken, hebben zich wel degelijk enkele zware bevingen met een kracht van 8,0 op de Schaal van Richter voorgedaan in het Middellandse Zeegebied.

Onderzoekers denken dat het bewijs voor een Europese subductie hen in staat zal stellen om het gebied in kwestie en de risico’s op aardbevingen en tsunami’s in de regio beter in kaart te brengen.

Afbeelding: USGS/NASA

Deze post heeft een reactie

  1. Earth

    Kan deze site uit me favorieten of wordt de site nog een nieuw leven in geblazen?

Reacties niet meer mogelijk.