Weer op zusterplaneet Venus blijkt minder saai dan gedacht

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Op het eerste gezicht zou een weerman of weervrouw op onze buurplaneet Venus een zeer makkelijke of een zeer saaie baan hebben, afhankelijk van hoe je het bekijkt. Het is algemeen bekend dat het klimaat op de kokend hete wereld vrij onplezierig is; boven diens oppervlak, waar een temperatuur heerst van circa 470 graden Celsius, hangt een verstikkende deken van wolken van zwavelzuur en een dampkring die ruim negentig keer zoveel druk uitoefent als de onze. Een nieuwe studie laat echter zien dat het weer op Venus interessanter is dan gedacht, nu het enkele bijzondere verschijnselen die gaande zijn in diens atmosfeer aan het licht heeft gebracht.

Het team, bestaande uit onderzoekers van de ruimtevaartorganisatie NASA en enkele internationale wetenschappers, nam oude gegevens over de planeet onder de loep en stuitte op enkele vreemde dingen die zich afspelen in de koude, heldere lucht in de mesosfeer en thermosfeer, ruim 110 kilometer boven het oppervlak.

Hoewel de lucht boven de poolgebieden in deze bovenste lagen van de atmosfeer volgens de meeste metingen kouder was dan de lucht boven de evenaar, bleken bepaalde delen in sommige gevallen juist warmer te zijn. In de aardse dampkring treedt dit verschijnsel op soortgelijke wijze op, waarbij de relatief warme lucht boven de evenaar naar de polen stroomt, waar het afkoelt en naar beneden daalt. Omdat de atmosfeer naarmate deze zich dichter bij het oppervlak bevindt dichter is, wordt de lucht blootgesteld aan een hoge druk en verwarmt het zo de atmosfeer boven de polen.

Op Venus gebeurt echter het tegenovergestelde, zo blijkt nu. Hoewel de oppervlaktetemperatuur min of meer gelijk blijft, werden binnen enkele dagen substantiële veranderingen in de temperatuur van tot 12 graden Celsius gemeten in de Venusiaanse mesosfeer en thermosfeer. De polen leken ietwat stabieler te zijn, maar ook daar zag men relatief grote veranderingen optreden.

Er zijn verschillende mogelijke verklaringen voor dit verschijnsel te noemen. Zo zouden de grote temperatuurschommelingen in de bovenste lagen van de atmosfeer veroorzaakt kunnen worden door turbulentie en veranderingen in druk, door luchtstromen in de dampkring of de reusachtige ‘supercyclonen’ die boven de polen van Venus te vinden zijn (zie afbeelding hierboven). Ook zou de variabiliteit het gevolg kunnen zijn van een tijdelijke verandering in de intensiteit van het zonlicht dat in contact komt met de bovenste laag van de atmosfeer van onze zusterplaneet.

Afbeelding: NASA/ESA

Dit bericht heeft één reactie

  1. Sirius

    Ik dacht just dat de temperatuur van venus zijn atmosfeer zo veranderlijk is door het in en uitzetten van Venus haar zeer dichte atmosfeer door de getijdewerking die de Zon op haar uitwerkt?
    Venus heeft geen maan maar wel een sterke getijdewerking.
    Ze draait ook heel langzaam om haar as en zelfs in tegengestelde richting tov van ander planeten in ons stelsel.
    De tegengestelde richting doet natuurlijk niets met de temperatuur,maar wel een leuk gegeven.
    En de cyclonen veroorzaken dan een soort wrijving ?

Reacties zijn gesloten.