Komend weekend meteorenregen door de Draconiden?

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Eén jaar geleden berichtte AstroVersum dat we misschien een meteorenregen in oktober 2011 konden verwachten. Nu is het zo ver, het is oktober 2011 en hoe staat het met deze meteorenregen? Na het bericht van vorig jaar zijn er nauwelijks nieuwe berichten omtrent deze meteorenregen verschenen, tot de afgelopen paar dagen.

De meteorenzwerm die we komend weekend kunnen zien heeft de naam Draconiden, vanwege het radiant dat in het sterrenbeeld Draco (Draak) ligt. De oorsprong van deze metoerenzwerm is de komeet 21P/Giacobini-Zinner die elk 6 jaar een rondje om de zon maakt en een spoor van stof achterlaat. Komend weekend passeert de aarde frontaal een uitloper van dit stof wat mogelijk resulteerd in een uitbarsting waarbij 750 meteoren per uur zichtbaar zullen zijn voor waarnemers uit het Midden-Oosten, Noord Afrika en delen van Europa.

Wetenschappers van NASA verwachten dat de aarde komend weekend door drie of meer stofrestanten van de komeet passeert. De aarde zal deze stofrestanten op 8 oktober vanaf 18 uur Nederlandse tijd passeren, waarbij de meeste vallende sterren worden verwacht tussen 21 en 23 uur Nederlandse tijd.

Helaas zijn wetenschappers er nog niet gezamenlijk uit hoe groot deze meteorenregen zal zijn, dit komt vooral omdat komeet  21P/Giacobini-Zinner in 1880 vlak langs Jupiter is gepasseerd, waarbij de zwaartekracht van Jupiter de baan van de komeet zodanig heeft veranderd waardoor men niet precies durft te zeggen waar de stofrestanten van de komeet liggen. Ook computermodellen plaatsen deze restanten niet allemaal op dezelfde locatie waardoor de hoeveelheid meteoren dat per uur kan worden gezien kan verschillen van tientallen tot honderden per uur.

Meteoren van de komeet 21P/Giacobini-Zinner komen uit het sterrenbeeld Draak. Draconiden zijn relatief erg langzame meteoren, ze raken de atmosfeer met slechts 20 km/s. Doordat de stofdeeltjes niet zo’n hoge snelheid hebben vormen ze niet zo’n groot gevaar voor beschadiging aan satellieten en ruimtevaarttuigen.

Helaas zullen we komend weekend alleen de heldere meteoren kunnen zien, want op 12 oktober is het Volle maan. De hoeveelheid maanlicht verminderd het aantal meteoren dat zichtbaar is met 2 tot 10x, dus we kunnen zo’n 70 tot 400 meteoren per uur verwachten. Tot slot nog het weer voor komend weekend: we zullen volgens de huidige voorspellingen geen geluk hebben, het wordt namelijk half bewolkt en in het ergste geval (lichte) regen.

Deze post heeft 4 reacties

 1. Linda

  ik heb zojuist een half uur buiten gestaan en ‘9 vallende sterren’ gezien

 2. Frank; Roden

  Om 23.00 uur (08/10) +/- 20 minuten omhoog gekeken. Onbewolkt!
  Geen enkele vallende ster gezien.
  Om 0.15 uur nogmaals buiten gestaan. Weer niets gezien.
  Teleurstellend!!

 3. Bladerunner

  Meteoren kijken is vooral een geduld werkje, 20 min is veel te weinig.
  Maar deze bewuste meteorenregen kent alleen maar veel meteoren in bepaalde jaren en dan alleen nog gedurende een bepaalde tijd.
  Zodra je buiten die periode kijkt (in dit geval dus 8 okt tussen 21 en 23 uur zie je er al een stuk minder. Ook zorgde de volle maan voor minder zicht.

  Ik zelf heb hier in Rotterdam niets kunnen zien vanwege de constante bewolking.

 4. Gerrit; Tilburg

  ’n half uur is inderdaad te kort en de beste uren om er meerdere te kunnen zien is ’s morgens tussen 4 en 5 uur. Dan gaat de aarde vol op de meteorenzwerm af. En het moet dus óók onbewolkt of bijna onbewolkt zijn.

Reacties niet meer mogelijk.