Onderzoekers willen voor het eerst zwart gat fotograferen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Het bestaan van zwarte gaten, voor het eerst voorspeld in de alom bekende algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein, wordt inmiddels ondersteund door tientallen jaren aan observaties, metingen en experimenten. Het is tot op heden echter niet mogelijk geweest om één van deze maalstromen, wiens overweldigende aantrekkingskracht zelfs de ruimtetijd kan beïnvloeden, direct waar te nemen en in beeld te brengen. Een groep onderzoekers wil hier nu verandering in gaan brengen en gaat binnen afzienbare tijd met meer dan vijftig radiotelescopen wereldwijd de uitdaging aan.

Het gravitatieveld rond een zwart gat is zo immens dat het werkelijk alles in zijn bereik ‘opslokt’; zelfs licht kan niet ontsnappen aan zijn greep. Om die reden zenden zwarte gaten geen licht uit. Hoe wil men dan iets dat per definitie onmogelijk te zien is in beeld brengen?

Voordat het stof en gas dat om een zwart gat wervelt naar binnen wordt ‘getrokken’, ontstaat een soort van kosmische file. Door de gloed van deze materie in beeld te brengen voordat het de point of no return passeert en verdwijnt in de afgrond van ruimte en tijd kunnen onderzoekers slechts de omlijning van het zwarte gat zien, ook wel de schaduw of de waarnemingshorizon genoemd.

Tot dusver is er slechts indirect bewijs dat er een zwart gat te vinden is in de kern van ons melkwegstelsel. De onderzoekers hopen dit om te zetten in direct bewijs door de schaduw van het object in beeld brengen. Hoewel het zwarte gat zeer massief is met een massa die ruim vier miljoen keer zo groot is als de van de zon, is het erg klein. Met een doorsnede die kleiner is dan die van de baan van Mercurius rond onze ster en een afstand van bijna 26.000 lichtjaar tot de aarde, is het vanaf het aardoppervlak gezien ongeveer even groot als een grapefruit op de maan.

Om het zwarte gat, ook wel bekend als Sagittarius A*, te zien is dus een enorme telescoop nodig. Om die reden worden voor het project ruim vijftig verschillende radiotelescopen ingezet, onder meer in Europa, die in essentie een virtuele telescoop met een spiegel die zo groot is als onze planeet moeten vormen.

De waarnemingen moeten ook licht schijnen over de vorm van de omlijning van zwarte gaten. Volgens de algemene relativiteitstheorie moet deze namelijk een perfecte cirkelvorm hebben en mocht dit niet het geval zijn, dan betekent dit dat de theorie gebrekkig is. Maar zelfs mocht er geen afwijking gevonden worden, dan zullen al deze processen de fundamentele aspecten van de theorie ons nog veel beter laten begrijpen.

Afbeelding: Fish & Doeleman

Dit bericht heeft 8 reacties

  1. Jasper

    Top!!!
    Astroversum.nl is weer in de lucht!

  2. Michael

    Dat kun je wel zeggen ja. Er is geen betere site op dit gebied!

  3. Arthur

    Ja, maar misschien zouden ze wat meer nieuwsberichten uploaden.

  4. Bladerunner

    Wordt deze site nog wel beheerd?
    Het volgende bericht krijgen we vast over 2 maanden. Dus hoezo goede site? Ooit WAS het een goede site maar aangezien het vorige bericht al weer enkele maanden terug was stelt het eigenlijk niks meer voor.

  5. Bakker

    we gaan dus navelstaren in onze melkweg ?

  6. mathijs

    @bladerunner: de beste stuurlui staan aan wal.

  7. Huy

    @Bladerunner, deze site wordt door twee studenten gerund en helaas hebben we het te druk om berichten te plaatsen. Uiteraard als iemand wilt helpen, is hij/zij welkom. Neem daarvoor contact op met ons!

  8. Anoniem

    Hallo,
    wij willen graag weten wie de onderzoekers zijn van het project waar men hier over praat.
    Bij voorbaat dank.

    Mvg. F & K

Reacties zijn gesloten.