Werd Phobos-Grunt per ongeluk uitgeschakeld door de VS?

 • Post Author:
 • Post Category:Nieuws

Aan de veelbelovende missie van de Russische ruimtesonde Phobos-Grunt kwam na de lancering van het vaartuig in november van het afgelopen jaar een vroegtijdig einde. De sonde strandde in een baan om de aarde en kwam vorige week ergens in de Stille Oceaan terecht. Opmerkelijk genoeg werd al vrij snel de suggestie gewekt dat er wellicht sprake zou zijn van sabotage, hoewel concrete aanwijzingen daarvoor ontbraken. Volgens Russische krant Kommersant is het vaartuig echter per ongeluk beschadigd, en wel door een radarstraal afkomstig van een Amerikaanse militaire basis.

Het dagblad meldt dat het via een anonieme bron te weten is gekomen dat er op dit moment proeven worden gedaan in Rusland om te bepalen of dit inderdaad de oorzaak is geweest van de mislukte reis van Phobos-Grunt. Radarstralen zouden ervoor gezorgd kunnen hebben dat het energiesysteem van de sonde niet goed functioneerde, waardoor de motoren niet ontbrandden.

De ‘schuldige’ zou een Amerikaanse militaire radarbasis zijn, gevestigd op het atol Kwajalein, één van de Marshalleilanden in de Stille Oceaan. In de meest cruciale fase van de lancering van Phobos-Grunt zouden radarstralen gebruikt zijn om asteroïden in beeld te brengen en de afstand tussen hen en onze planeet te bepalen. Toen deze de sonde passeerden, zou het systeem van het vaartuig per ongeluk beschadigd zijn geraakt.

Boris Smeds, voormalig radio-ingenieur bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, acht dat echter zeer onwaarschijnlijk. Er zou namelijk van een andere frequentie gebruik zijn gemaakt en daarnaast is het zeer de vraag hoe radarstralen een compleet energiesysteem zouden kunnen hebben beschadigen. Ook de VS ontkennen verantwoordelijk te zijn voor het mislukken van de missie.

Op 26 januari aanstaande verschijnen de resultaten van een onderzoek, geleid door Yuri Koptev, voormalig hoofd van de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos, dat uitsluitsel moet geven over de oorzaak van het falen van Phobos-Grunt.

Afbeelding: Roskosmos

Deze post heeft 3 reacties

 1. peter03

  Tja, wat valt hier nou over te zeggen? Natuurlijk moet je dit met een korrel zout nemen, maar los hiervan zou ik het niet eens verwonderlijk vinden als hier sprake zou zijn van sabotage. De VS zijn tot wel meer dingen in staat. Hoe dan ook is het zeer spijtig dat ze Phobos nooit zullen bereiken.

 2. antineutraal

  Het is natuurlijk altijd aantrekkelijk om anderen de schuld te geven van een mislukking. Los daarvan moeten we de Russen alle succes wensen met hun ruimtevaartondernemingen.

 3. dirk

  De sonde vloog toch achterste voren….
  Hierdoor kregen de zonnepanelen géén licht en dit zou de oorzaak van falen van de sonde zijn

Reacties niet meer mogelijk.