Neil Armstrong overlijdt op 82-jarige leeftijd

  • Post Author:
  • Post Category:Nieuws

Voormalig astronaut Neil Armstrong is overleden. Hij is 82 jaar oud geworden. Dat meldt persbureau Reuters vanavond. Hij was de eerste mens die voet zette op de maan in 1969. Armstrong onderging eerder deze maand, slechts twee dagen na zijn verjaardag op 5 augustus jongstleden, nog een zogeheten overbruggingsoperatie aan zijn hart vanwege enkele verstopte kransslagaders. De complicaties die zich daarbij voordeden zouden hem fataal zijn geworden.

Op 20 juli 1969 zette de in Ohio geboren Amerikaan de eerste stappen op het stoffige maanoppervlak, terwijl hij de inmiddels alom bekende woorden “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind” sprak. Ongeveer een kwartier later volgde oud-astronaut Buzz Aldrin hem. De Apollo 11-missie, die het tweetal samen met collega-astronaut Michael Collins naar de maan voer, was tevens de laatste maanvlucht die Armstrong zou uitvoeren.

Armstrong verliet in 1970 ruimtevaartorganisatie NASA en werd daarna hoogleraar luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de Universiteit van Cincinnati. Eerder werd naar hem al een asteroïde vernoemd, de 6469 Armstrong, en een krater op de maan, genaamd Armstrong, die zich op een kleine vijftig kilometer ten noordoosten van de landingsplek van Apollo 11 bevindt.

Ter gelegenheid van de veertigste ‘verjaardag’ van de maanlanding bracht NASA drie jaar geleden digitaal bewerkte beelden uit van de eerste stappen die gezet werden op onze naaste buur, welke te zien zijn in de onderstaande video:

Beelden: NASA

Deze post heeft 2 reacties

  1. Wilbert

    Een ware held is heengegaan. Laat hem een inspiratie zijn voor de ruimtepioniers van morgen. Rust in vrede.

  2. yoeri

    One small death for a man, a giant loss for mankind.

Reacties niet meer mogelijk.